Spaniolul Pedro Sanchez îşi reiterează ameninţarea cu votul de veto la adresa Brexitului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pedro Sanchez FOTO AFP
Pedro Sanchez FOTO AFP

Şeful Guvernului spaniol Pedro Sanchez a reiterat miercuri seara ameninţarea sa cu un veto privind Brexitul la summitul european de duminică, în cazul în care nu obţine câtig de cauză în privinţa Gibraltarului, relatează AFP.

„Dacă asta nu se rezolvă până duminică, Spania, din nefericire (...), va trebui să voteze «nu» şi să-şi exercite capacitatea de veto, pentru că este o problemă care afectează esenţa ţării noastre”, a declarat socialistul într-o conferinţă de presă cimună cu omologul său portughez Antonio Costa, la finalul unui summit la Valladolid (centru).

„Acordul retragerii nu este acceptabil, la fel ca declaraţia politică” cu privire la relaţia viitoare între UE şi Regatul Unit, a insistat Pedro Sanchez, în opinia căruia Bruxellesul şi Londra este necesar să fie ”conştiente că acesta este un punct esenţial”.

„Noi ne simţim contrariaţi (...). noi apărăm interesele naţiunii spaniole şi o vom face până la capăt”, a adăugat el.

Spania reproşează proiectului acordului Brexitului, publicat în urmă cu o săptămână, că nu scrie negru pe alb că ea va dispune de un drept de veto cu privire la negocieri viitoare privind Gibraltarul, o enclavă britanică situată în sudul ţării, asupra căruia Madridul revendică suveranitatea spaniolă.

Madridul, care spune că a luat la cunoştinţă proiectul acordului abia în ziua publicării acestuia, în urmă cu o săptămână, reclamă o modificare a textului de către negociatorul UE al Brexitului Michel Barnier sau altă soluţie în vederea îndepărtării oricărei ”ambiguităţi”.

Înainte de începerea negocierilor cu privire la Brexit, în iunie 2017, Cei 27 s-au angajat ca ”niciun acord între UE şi Regatul Unit să nu se aplice teritoriului Gibraltarului” fără unda verde a Spaniei.

Acest avertisment - lansat luni de către ministrul de externe Josep Borrell şi marţi de Sanchez însuşi, cu câteva zile înaintea summitului extraordinar de la Bruxelles, convocat în vederea pecetluirii acordului divorţului cu Regatul Unit - a surprins cu atât mai mult cu cât a fost formulat de către o ţară considerată un bun elev în UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite