Sondaj: Lidera conservatorilor din regiunea Madrid a câştigat marţi alegerile regionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Digi24.ro
Foto Digi24.ro

Lidera conservatorilor din regiunea Madrid, care a sfidat luni de zile guvernul central prin menţinerea deschise a barurilor şi a magazinelor în timpul pandemiei de Covid-19, a câştigat marţi alegerile regionale, potrivit unui sondaj realizat la ieşirea de la urne, transmite Reuters.

Isabel Diaz Ayuso, candidată din partea Partidului Popular (PP), va avea nevoie de sprijinul a încă unui partid pentru a conduce în continuare regiunea.

Dar PP şi-a mărit scorul de peste două ori, la 62-65 de locuri, de la 30 în 2019,  o victorie pentru Ayuso, care a mizat pe strategia sa relaxată pentru Covid-19 pentru atragerea alegătorilor. 

Ciudadanos, formaţiune de centru-dreapta care a condus regiunea împreună cu PP, s-a prăbuşit, necâştigând niciun loc, comparativ cu 26 în urmă cu doi ani, arată sondajul.

În acest fel, partidul de extremă-dreapta Vox, care a pornit de la 12 locuri la 12-14, devine un candidat probabil pentru susţinerea lui Ayuso. Vox a susţinut deja coaliţia formată din PP şi Ciudadanos, iar întrebarea este acum dacă va cere să facă parte din guvern.

Dacă va fi confirmată victoria PP şi a dreptei în general al Madrid, acest fapt poate înclina balanţa la nivel naţional, prin întărirea dreptei.

Confirmarea câştigătorului va avea loc în următoarele ore.

Partidul PSOE al premierului Pedro Sanchez a coborât de la 37 de locuri la 25-28, potrivit sondajului, insuficiente pentru a permite socialiştilor şi altor partide de stânga să o concureze pe Ayuso.

Regiunea Madrid, unde trăiesc 7 milioane din cei 47 de milioane de locuitori ai Spaniei, a înregistrat luni o rată de 369 de cazuri de Covid-19 la 100.000 de locuitori la nivelul ultimelor două săptămâni, faţă de o medie naţională de 223. Rata de ocupare a secţiilor de terapie intensivă este cea mai ridicată din Spania, de circa 44,7%.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite