Slovenii îşi aleg preşedintele. Actualul şef al statului a mers pe jos 700 de kilometri pentru a fi reales

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Slovenii sunt chemaţi astăzi la urne pentru a-şi alege preşedintele, principalul favorit fiind actualul şef al statului, Borut Pahor, care a mers 700 de kilometri pe jos pentru a fi reales, transmite AFP.

Aproximativ 1,7 milioane de sloveni sunt aşteptaţi să voteze astăzi în primul tur al alegerilor prezidenţiale. 

Primele rezultate vor fi cunoscute după închiderea secţiilor de votare, la ora locală 19.00 (20.00 ora României).

Potrivit sondajelor, preşedintele în exerciţiu Borut Pahor ar urma să câştige încă din primul tur de scrutin în faţa celor opt contracandidaţi. El este creditat cu 54,8% în intenţiile de vot, în faţa lui Marjan Sarec (21% în intenţiile de vot), primarul orăşelului Kamnik.

În vârstă de 53 de ani, social-democratul Borut Pahor este preşedinte din 2012, după ce fusese prim-ministru timp de trei ani. El şi-a cultivat o imagine de persoană modernă şi apropiată de oameni, fiind supranumit „preşedintele Instagram“. Dacă nu va câştiga din primul tur, va fi nevoit să facă faţă unui nou test pe 12 noiembrie. Pentru primul tur, Borut Pahor a mers 700 de kilometri pe jos şi a vizitat peste 280 de localităţi.

În Slovenia, preşedintele are un rol ceremonial, deoarece puterea este deţinută de către premier şi parlament. Alegerile parlamentare urmează să aibă loc anul viitor.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite