Slovacii se distrează pe seama greşelilor de ortografie ale şefului statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Slovaciei, Ivan Gasparovici
Preşedintele Slovaciei, Ivan Gasparovici

Ivan Gasparovici, preşedintele Slovaciei, a făcut mai multe greşeli grave de gramatică atunci când, la expoziţia bonsai din Nyitra a scris câteva rânduri în Cartea de onoare a Ambasadei Indoneziei,care a dat foaia respectivă publicităţii. În locul literei y de la cuvântul “krasy” (frumos) a folosit i, ceea ce în ortografia slovacă se consideră o greşeală gravă.


“Regula se învaţă în clasa a V-a elementară”, a remarcat agenţia cehă Novinky cz.. În propoziţia formată doar din nouă cuvinte, Gasparovici nu a pus nici virgulă, nici punct. Aceasta în condiţiile în care, în urmă cu şase luni, a calificat drept analfabet un ziarist de la publicaţia „Sme“ care l-a întrebat de ce amână desemnarea procurorului general. “Dumneata eşti analfabet? Dumneata nu înţelegi decizia Curţii constituţionale”, i-a spus  atunci preşedintele ziaristului.

Potrivit lingvistei Ingrid Hrubanovcova, nu este de mirare că preşedintele face grave greşeli gramaticale deoarece textele oamenilor politici slovaci sunt pline de  astfel de greşeli. Fotografia cu textul preşedintelui a fost postată pe internet şi pe paginile sociale. Mii de persoane din Slovacia s-au distrat citindu-l, scrie Novinky cz.

“Erarre humanum  est” (A greşi este omenesc), a calificat incidental Marek Trubač, purtătorul de cuvânt al preşedintelui. Gasparovici a mai făcut gafe. În cadrul campaniei electorale, la o dezbatere televizată, el a spus: “Am călătorit peste 400 de zile prin Slovacia, care înseamnă aproape un an”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite