Senatul Poloniei a adoptat legea cu privire la Holocaust. Israelienii denunţă o „falsificare a istoriei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul Poloniei a votat, în noaptea de miercuri spre joi, legea cu privire la Shoah, menită să apere imaginea ţării în opinia iniţiatorilor ei şi considerată controversată de către detractori. Legea a iritat deja Israelul şi face obiectul unui serios avertisment din partea Statelor Unite.

Legea cu privire la Shoah va intra în vigoare odată ce va fi promulgată de preşedintele polonez Andrzej Duda, transmite AFP.

Conform legii, cei care care vor atribui „naţiunii sau statului polonez“ crimele comise de naziştii germani în Polonia ocupată riscă amenzi sau până la trei ani de închisoare.

În opinia actualei puteri conservatoare de la Varşovia, obiectivul principal al acestei legi este de a împiedica folosirea expresiei „lagăre poloneze ale morţii“, care se referă la lagărele amplasate pe teritoriul Poloniei ocupat de Germania hitleristă.

Netanyahu: „Nu vom tolera deformarea adevărului“

Însă Guvernul israelian a denunţat o tentativă de negare a participării unor polonezi la exterminarea evreilor de către nazişti şi un risc ca supravieţuitorii Shoah-ului care evocă astfel de cazuri să fie urmăriţi în justiţie.

„Nu vom tolera deformarea adevărului şi rescrierea istoriei sau negarea Holocaustului“, a protestat premierul israleian Benjamin Netanyahu, după adoptarea, vinerea trecută, a proiectului de lege de către Camera inferioară a Parlamentului polonez.

Viceministrul polonez al Justiţiei, Patryk Jaki, a pus reacţia premierului evreu pe seama unor chestiuni de politică internă.

Miercuri, 61 dintre cei 120 de membri ai Parlamentului israelian au votat o propunere de lege care introduce o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru cei care „reduc sau neagă rolul celor care i-au ajutat pe nazişti în crimele comise împotriva evreilor“.

Pe de altă parte, un grup de evrei polonezi a publicat o scrisoare deschisă în care avertizează că noua lege „poate duce la penalizarea celor care spun adevărul despre informatorii polonezi şi acei cetăţeni polonezi au ajutat la asasinarea vecinilor evrei“.

Ea „nu doar că limitează libertatea de exprimare, dar înainte de toate duce la falsificarea istoriei“, au avertizat semnatarii scrisorii.

Reacţia SUA: O lege cu „repercusiuni“ asupra „intereselor şi relaţiilor strategice ale Poloniei“

Statele Unite şi-au exprimat miercuri „îngrijorarea“ faţă de consecinţele acestei legi.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Departamentului american de Stat, Heather Nauert, legea în cauză riscă să aibă „repercusiuni“ asupra „intereselor şi relaţiilor strategice ale Poloniei, inclusiv cu Statele Unite şi Israel“.

Eventualele diviziuni între aliaţi ar fi doar în beneficiul rivalilor acestora, a avertizat Nauert, făcând apel către Parlamentul de la Varşovia „să reexamineze legea în lumina posibilelor sale consecinţe asupra libertăţii de exprimare şi a capacităţii noastre de a fi buni parteneri“.

Şase milioane de polonezi, între care trei milioane de evrei, au fost ucişi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite