Şeful Căilor Ferate Ucrainene, despre călătoria fără precedent a celor trei premieri europeni la Kiev: „Gest naiv, dar important”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierii din Polonia, Cehia şi Slovacia / Foto: Twitter/ Mateusz Morawiecki
Premierii din Polonia, Cehia şi Slovacia / Foto: Twitter/ Mateusz Morawiecki

Directorul Căilor Ferate Ucrainene, Oleksandr Kamişin, a povestit cum premierii polonez, ceh şi slovac au mers la Kiev pentru a se întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski şi au reuşit să intre şi să iasă din Ucraina, cu trenul, în doar 24 de ore.

Prim-miniştrii europeni au călătorit un tren special cu patru dintre cele mai noi vagoane de dormit ale companiei. Singurii pasageri prezenţi făceau parte din delegaţie sau erau din echipa securitate, a declarat pentru CNN Kamişin, care a catalogat gestul făcut de cei trei oficiali ca fiind unul chiar „naiv”, chiar dacă „a fost cu adevărat important”.

„Era un tren normal, obişnuit, cu vagoane normale”, a spus el. „ Aşa că (traseul delegaţiei) nu a fost mai special decât celelalte... A fost aceeaşi rută pe care o parcurg şi pasagerii obişnuiţi”.

Acesta a spus că iniţiativa lor a fost naivă pentru că delegaţia liderilor UE şi-a anunţat planurile de călătorie în timp ce încă se afla pe drum spre capitala Ucrainei.

„Le-am păstrat secretul, dar când am văzut că s-a publicat ceva pe internet, m-a surprins. Nu am înţeles acest lucru", a spus Kamişin, în contextul în care Kievul a fost terorizat de o serie de atacuri aeriene ruseşti în ultimele zile.

Cu toate că nici sistemul feroviar din Ucraina nu a scăpat de atacurile ruşilor, marţi dimineaţă, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a anunţat că, împreună cu prim-ministrul sloven, Janez Jansa, şi omologul lor ceh, Petr Fiala, se îndreaptă spre Kiev.

„Este de datoria noastră să fim acolo unde se scrie istorie. Pentru că nu este vorba despre noi, ci despre viitorul copiilor noştri care merită să trăiască într-o lume fără tiranie”, a anunţat Morawiecki pe Facebook.

Nu a fost şi singurul. Premierul ceh a postat şi el pe Twitter. „Scopul vizitei este de a confirma sprijinul fără echivoc al întregii Uniuni Europene pentru suveranitatea şi independenţa Ucrainei”.

Preocupările de securitate au fost principala grijă a directorului căilor ferate încă de la începutul războiului. Kamişin şi adjuncţii săi au petrecut ultimele trei săptămâni traversând ţara şi gestionând cei 321.000 de angajaţi ai căii ferate şi aproximativ 1.450 de gări. El crede că managementul căilor ferate este o ţintă pentru bombele ruseşti, aşa că faptul că este în mişcare aproape constantă este o chestiune de siguranţă personală.

Acesra s spus că ideea de a se deplasa cu trenul la Kiev a fost a premierilor, ei considerând că acesta e cel mai sigur mijloc de transport.

„Orice persoană inteligentă ar alege trenul în locul unei maşini în aceste zile”, a adăugat el. „În ciuda bombardamentelor, gările şi trenurile sunt cele mai sigure locuri din ţară în acest moment."

Călătoria a durat în jur de 8-9 ore şi după câteva ore de discuţii cu Volodomir Zelenski, premierii au luat un tren de noapte către Polonia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite