Şefa diplomaţiei europene: Egipteni, timpul pentru schimbare este acum!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefa serviciului diplomatic al UE încurajează poporul egiptean să continue lupta pentru o tranziţie "realizată pas cu pas şi ireversibilă către democraţie şi alegeri libere şi corecte".

Dictatorul egiptean Hosni Mubarak a anunţat astăzi că nu îşi va părăsi funcţia de preşedinte al ţării pe care a condus-o mai bine de 30 de ani. Acesta a predat, însă, o parte din prerogativele sale vicepreşedintelui Omar Suleiman.

Citeşte aici : VIDEO Preşedintele egiptean refuză să demisioneze: "Voi rămâne până la sfârşit demn"

"Timpul pentru schimbare este acum," a spus baroneasa Catherine Ashton, şefa diplomaţiei europene.

"Cerinţele şi aşteptările poporului egiptean trebuie îndeplinite. Ei sunt cei care trebuie să judece dacă măsurile anunţate de către preşedintele Mubarak satisfac aşteptările şi aspiraţiile lor. Preşedintele Mubarak nu a deschis încă drumul spre reforme mai rapide şi mai profunde. Vom urmări cu atenţie răspunsul poporului egiptean în orele şi zilele următoare," a mai spus Ashton.

UE apreciază curajul poporului egiptean care s-a luptat pentru o schimbare democratică într-un mod paşnic şi demn. "Violenţa nu poate fi acceptată. Aşa cum am spus mereu, transformarea sistemului într-o democrartie adevărată, realizată într-un mod paşnic, dar cu rezultate reale, de durată este ceea ce se cere acum".

Ashton cere Egiptului respectarea deplină a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi cere ca toate abuzurile să fie investigate. "Îndemn autorităţile egiptene şi armata să protejeze demonstranţii paşnici şi să acţioneze cu calm şi reţinere," a spus Ashton.

Ashton decrie declasarea stării de urgenţă ca fiind un pas înainte care trebuie fructificat cât mai curând posibil. "Viitorul a Egiptului se află în mâinile poporului egiptean. UE este gata să ajute în orice mod se poate".

Ashton şi-a anunţat o vizită în Egipt "cât mai curând posibil".

Preşedintele Mubarak a anunţat că nu va pleca din Egipt "decât în ziua când va fi înmormântat". "Egiptul va trece peste această criză şi poporul se va ridica din nou. Putem să îndeplinim cerinţele poprului într-un mod civilizat şi nu suntem duşmanii nimănui şi nu primim instrucţiuni de la nimeni şi nimeni nu ia decizii pentru noi în afară de cetăţenii din egipteni," a declarat astăzi preşedintele Mubarak. "Voi rămâne în ţara asta până în ultima clipă a vieţii mele," a mai spus acesta.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite