Scut antirachetă / MAE: România va găzdui rachete de interceptare terestre, nu şi radare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu şi vicepreşedintele american Joe Biden
Preşedintele Traian Băsescu şi vicepreşedintele american Joe Biden

România va găzdui pe teritoriul ei rachete de interceptare SM-3 bloc 1B, care vor deveni operaţionale începând cu anul 2015, fiind implicată în faza a doua a proiectului de scut antirachetă al SUA, explică Ministerul Afacerilor Externe. Nu vor fi instalate rachete de interceptare în Marea Neagră, ci doar pe uscat, asigură MAE.

Interceptorii vor fi plasaţi exclusiv pe uscat, demersul de amplasare în Marea Neagră fiind dificil din cauza tranzitului prin strâmtorile Mării Negre şi a staţionării navelor militare ale statelor neriverane în Marea Neagră, care sunt supuse prevederilor Convenţiei de la Montreux*.

Potrivit MAE, proiectul pentru realizarea scutului american antirachetă cuprinde patru faze:

Prima fază (2011)

Prevede desfăşurarea sistemelor de apărare antirachetă existente în prezent, cu o capacitate dovedită, inclusiv Aegis Weapon System maritim, interceptoarele SM-3 bloc IA şi senzori, precum sistemul transportabil de supraveghere radar AN/TPY-2, pentru a răspunde astfel ameninţărilor regionale cu rachetă balistică la adresa Europei, dar şi a trupelor americane de pe continent.

Faza a 2-a (2015)

După teste adecvate, va avea loc desfăşurarea unei variante îmbunătăţite de interceptoare SM-3 bloc 1B, atât în configuraţie terestră, cât şi maritimă, a unor senzori performanţi, scopul fiind extinderea zonei apărate împotriva unor eventuale atacuri cu rachete cu rază scurtă sau medie de acţiune.

Faza a 3-a (2020)

După încheierea perioadelor de cercetare, dezvoltare şi testare, va avea loc desfăşurarea unor interceptoare avansate de tip SM-3 Bloc 2A, o variantă aflată în prezent în curs de dezvoltare. Această mişcare va permite contracararea ameninţărilor cu rachete cu rază scurtă, medie şi a rachetelor intermediare.

Faza a 4-a (2020)

După încheierea perioadelor de cercetare, dezvoltare şi testare, va avea loc desfăşurarea unor interceptoare avansate de tip SM-3 Bloc 2B. Această mişcare va ameliora capacitatea de a contracara atacuri cu rachetă cu rază medie şi intermediară, dar şi o potenţială ameninţare la adresa SUA cu un atac cu rachetă intercontinentală.

Rachete de interceptare SM-3

Începând cu 2007, sistemul SM-3 a fost testat cu succes de opt ori.

Preşedintele american Barack Obama a invitat România să participe la dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă, şeful statului precizând că este vorba de stabilirea unor componente ale acestuia în România, potrivit preşedintelui român Traian Băsescu. Mesajul lui Obama a ajuns la Bucureşti prin subsecretarul de stat american pentru controlul armanentelor, cu care Traian Băsescu a avut o întrevedere joi. Propunerea Statelor Unite ale Americii a fost aprobată de CSAT.

Traian Băsescu a ţinut să precizeze că dezvoltarea sistemului antirachetă nu este îndreptată împotriva Federaţiei Ruse.

Preşedintele a precizat că în perioada următoare vor avea loc negocieri bilaterale pentru încheierea unor acorduri necesare, urmând ca acestea să fie ratificate de Parlamentul României.

*Convenţia de la Montreux a intrat în vigoare în 1936, reglementând regimul actual al strâmtorilor Bosfor şi Dardanele. În timp de pace, navele militare ale statelor neriverane nu pot depăşi anumite limite de tonaj total şi nu pot rămâne în Marea Neagră mai mult de 21 de zile. Tranzitarea strâmtorilor de către navele militare are statelor neriverane este supusă unei notificări prealabile către partea turcă, ce trebuie efectuată, de preferinţă, cu 15 zile înainte de realizarea tranzitului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite