Rușii trimit infanteriști marini din Flota Pacificului la Vovceansk. De ce orașul de graniță a devenit un câmp de măcel pentru soldații ruși VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele rusești suferă pierderi grele în luptele îndârjite de la Vovceansk, în regiunea de graniță Harkov, și se pregătesc să trimită infanteriști marini din Flota Pacificului, relatează RBC Ucraina. Localitatea a devenit un câmp de măcel pentru infanteria rusă, scrie Forbes.

Atacuri ucrainene asupra pozițiilor ruse din Vovceansk FOTO Captură Video via X
Atacuri ucrainene asupra pozițiilor ruse din Vovceansk FOTO Captură Video via X

Este vorba despre trimiterea unei brigăzi staționate la peste 9.000 de kilometri de zona de luptă, potrivit purtătorul de cuvânt al grupării operativ-strategice a trupelor Khortiția, Nazar Voloșin.

El a explicat că forțele de apărare ucrainene se confruntă la Vovceansk cu Brigada motorizată 138, Brigada de asalt aerian 83, respectiv Regimentul motorizat 30.

În același timp, Rusia intenționează să desfășoare unități ale Brigăzii 155 de infanteriști marini din Flota Pacificului și unități aparținând Brigăzii motorizate 25 din cadrul Armatei a 6-a din cadrul Districtului militar Leningrad pentru a îndeplini sarcini în această direcție.

Este demn de remarcat faptul că Brigada 155 Separată de Infanterie Marină Gărzi este staționată în orașul Vladivostok și în satul Slavianka din regiunea Primorski Krai. Distanța față de Vovceansk este de circa 9.300 de kilometri.

Voloșin a explicat că forțele rusești au suferit pierderi semnificative pe parcursul a aproape o lună și jumătate de încleștări aprige pentru Vovceansk. Peste 4.000 de soldați și-ar fi pierdut viața încercând să captureze orașul din regiunea nord-estică Harkov, unde rușii au lansat o ofensivă la începutul lunii trecute.

În prezent, conducerea militară rusă încearcă să își refacă forțele în această direcție cu grupuri situate în apropierea granițelor Ucrainei, dar și cu unele grupuri militare staționate pe teritoriul Federației Ruse.

Vovceansk a devenit un câmp de măcel pentru infanteria rusă

În urmă cu mai bine de o lună, forțele rusești au încercat să captureze orașul situat în partea de nord a regiunii Harkov, dar nu au reușit să avanseze decât parțial. Forțele ucrainene contraatacă acum în această direcție.

Zona din preajma orașului Vovceansk a devenit periculoasă pentru vehiculele blindate, astfel că infanteria înaintează pe jos, cu pierderi uriașe pe măsură ce e luată la țintă de artileria și dronele ucrainene, scrie Forbes.

„Pregătesc noi forțe pentru următoarele înaintări", a explicat Kriegsforscher, un operator de drone din corpul de infanteriști marini ucraineni care sprijină Brigada 82 de asalt aerian ce apără orașul Vovceansk.

Vovceansk a fost prima mare țintă a ofensivei de nord a Rusiei, care a început pe 10 mai cu atacuri simultane în mai multe locuri de-a lungul graniței de nord ruso-ucrainene. Totuși, gruparea de forțe din Nord, formată din zeci de mii de soldați, nu a trecut niciodată de orașul industrial aflat la câțiva kilometri de graniță.

Mai multe brigăzi ucrainene, inclusiv Brigada 82 de asalt aerian s-au grăbit spre nord pentru a-i întâmpina pe ruși. Reaprovizionați cu muniții americane, ucrainenii s-au luptat cu rușii stradă cu stradă, clădire cu clădire, reușind să le oprească  avansul la sfârșitul lunii mai.

Astăzi, Vovceansk este un câmp de măcel pentru infanterie, iar rușii suferă cele mai mari pierderi. „Rușii folosesc doar infanterie fără vehicule blindate”, a scris Kriegsforscher.

Iar asta nu pentru că armatei ruse i-ar lipsi vehicule care, la fel ca și Stryker-urile americane de care dispun ucrainenii, să fie optimizate pentru luptele urbane. Transportoarele blindate rusești BTR-82 pe roți sunt în general similare vehiculelor Stryker pe roți, chiar dacă sunt mai puțin sofisticate decât acestea.

Rusia „dispune de vehicule blindate... care sunt perfecte pentru lupta în oraș (cel puțin pentru evacuarea [medicală])”, a menționat Kriegsforscher. „Dar ei nu fac asta.”

„Alegerea lor de a folosi infanterie fără blindate este ciudată”, a scris Kriegsforscher. 

În 28 de luni de lupte grele, armata Rusiei a pierdut aproximativ 4.000 de transportoare blindate și vehicule de luptă pentru infanterie. Adică aproximativ 150 pe lună, în medie, au confirmat analiștii de la Oryx.

Rata pierderilor Rusiei crește rapid. Cu proaspete loturi de obuze de artilerie fabricate în SUA, precum și cu extinderea producției de drone FPV, brigăzile ucrainene au în sfârșit puterea de foc necesară pentru a ataca fiecare vehicul rusesc pe observat de dronele de supraveghere - o schimbare majoră față de primăvara aceasta, când ucrainenii le localizau, dar nu aveau cu ce să tragă în ele.

Industria rusă poate construi sau recondiționa din depozite doar o mie de astfel de transportoare pe an, ceea ce reprezintă un sfert din numărul vehiculelor de care armata ar avea nevoie dacă ar continua să le piardă în ritmul actual.

Astfel, ar exista o presiune tot mai mare asupra comandanților ruși pentru a conserva vehiculele blindate mai grele. Mai multe grupuri de asalt rusești merg în luptă pe motociclete sau în vehicule de teren, care sunt doar puțin mai solide decât mașinile de golf.

Chiar și unitățile de sprijin își parchează vehiculele mai grele, cum ar fi camioanele Kamaz, în favoarea ATV-urilor. „În luptă, livrarea cu camioanele Kamaz este imposibilă – la fel ca și alte vehicule”, a remarcat un soldat rus într-un videoclip tradus de analistul estonian War Translated.

Or, ATV-urile sunt vulnerabile. Soldatul din videoclip indică un ATV cu avarii extinse de la schije - cicatricile unei lovituri ucrainene despre care, a spus el, a ucis trei ofițeri care se deplasau vehiculul slab apărat. Totuși, mulți comandanți ruși își fac calculul că pierderea unui ATV de 19.000 de dolari este de preferat pierderii unui camion Kamaz de 100.000 de dolari sau a unui transportor care ar putea costa milioane de dolari.

Acest deficit de vehicule grele ar putea explica motivul pentru care un asalt cu infanterie rusă în centrul Vovceansk, în weekend, a avut drept rezultat încercuirea a până la 400 de ruși într-o fabrică chimică, sub bombardamentul forțelor aeriene ucrainene.

„Rușii sunt înconjurați aici cu șanse zero de evacuare sau întăriri”, a raportat un alt operator ucrainean de drone – posibil pentru că forțele ruse din Vovceansk nu au vehicule grele care ar putea ajunge la trupele înconjurate. Sau, dacă le are,  atunci, probabil, nu sunt dispuse să le riște pentru a salva câteva sute de soldați.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite