Ruşii trimit artilerie grea în Ucraina. Un convoi cu 32 de tancuri şi 16 tunuri Howitzer a păstruns azi pe teritoriul ucrainean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un convoi militar cu 32 de tancuri a intrat pe teritoriul Ucrainei din Rusia, susţine Guvernul de la Kiev. Din convoi fac parte şi 16 tunuri de artilerie Howitzer, alături de 30 de camioane militare încărcate cu muniţie şi soldaţi. Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al forţelor armate ucrainene, citat de agenţia de ştiri Reuters.

Un convoi militar cu 32 de tancuri, 16 tunuri Howitzer şi 30 de camioane cu muniţie şi soldaţi au trecut astăzi din Rusia în Lugansk, regiune de graniţă controlată de separatişti proruşi, a declarat Andrei Lisenko, purtătorul de cuvânt al forţelor armate ucrainene, pentru agenţia de ştiri AFP.

Kievul dă de înţeles că intruziunea fără permisiune a convoiului pe teritoriul Ucrainei este echivalentă cu o invazie militară. 

„Mobilizarea de echipament militar şi mercenari ruşi continuă la linia frontului”, a spus Lisenko şi într-o scurtă intervenţie televizată, transmite Reuters. 

NATO a confirmat faptul că a observat creşterea trupelor ruse mobilizate de-a lungul graniţei cu Ucraina şi că încearcă să stabilească dacă intruziunea militară s-a produs. „Dacă se confirmă intrarea trupelor pe teritoriul Ucrainei, ar reprezenta o dovadă în plus a agresivităţii Rusiei şi a implicării ei directe în destabilizarea Ucrainei”, a transmis un purtător de cuvânt NATO. 

Intruziunea militară vine la doar câteva zile după ce Kievul a confirmat moartea mai multor soldaţi în luptele din est. 

În ultimele zile, cinci soldaţi ucraineni au murit, iar 16 au fost răniţi”, a spus Lisenko. 

Separatiştii proruşi susţin că preşedintele Petro Poroşenko a încălcat armistiţiul încheiat la Minsk cu reprezentanţii separatiştilor în septembrie, propunând anularea eforturilor pentru obţinerea autonomiei în regiunea Donbass. 

Săptămâna aceasta, Poroşenko a afirmat că alegerile generale organizate de separatişti pe 2 noiembrie pun în pericol „întregul proces de pace”, şi-aşa fragil în contextul în care conflictul dintre ucraineni şi separatişti a făcut deja peste 4.000 de morţi din aprilie încoace. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite