Ruşii pregătesc acţiuni de diversiune în Odesa pentru 2 mai, susţin serviciile secrete ucrainene

0
0
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

La Odesa, propagandiştii ruşi vor să provoace violenţe în ajunul tragicii date de 2 mai - când se comemorează revoltele din 2014 în timpul cărora aproape 50 de oameni au murit în oraş, susţine departamentul Serviciului de Securitate al Ucrainei din regiunea Odesa.

Se observă că propagandiştii folosesc evenimentele de acum 8 ani pentru a-şi impune propria versiune a evenimentelor tragice, a semăna discordie şi duşmănie în societatea ucraineană.

„Şi pentru asta urmează să prezinte un nou documentar. Mai mult, actorii din acesta vor fi nimeni alţii decât militarii din armata invadatorilor. Acest lucru a devenit cunoscut din noile interceptări ale SBU, care au fost făcute pe teritoriul regiunii Herson”, se spune în mesaj.

Serviciul special a publicat o înregistrare audio, în care se aude un dialog între doi bărbaţi.

Comandantul îi dă ordin unui militar din „Republica Populară Doneţk” de a găsi printre oamenii săi pe cei care au fost „ martori oculari la evenimentele din oraşul Odesa”.

„Scopul ruşilor este să semene panica, al nostru să rămânem calmi şi să nu cedăm vreunei provocări". a subliniat SBU.

În Odesa au fost introduse restricţii de circulaţie de duminică, 1 mai, de la ora 22:00, până marţi, 3 mai , la ora 05:00.

La 2 mai 2014, la Odesa au avut loc revolte în masă, care au dus la moartea a aproape 50 de persoane. În fiecare an, în această zi, mulţi oameni vizitează locuri emblematice pentru a onora memoria morţilor, dar provocări apar adesea în Odesa în această zi.

Pe 2 mai 2014, activiştii pro-ucraineni intenţionau să organizeze un marş „Pentru unitatea Ucrainei” la Odesa. Au vrut să meargă din Piaţa Catedralei în parc, dar au fost împiedicaţi de reprezentanţii anti-Maidan, a căror coloană a blocat mişcarea manifestanţilor. Ca urmare, au început violenţe între activiştii pro-ruşi şi pro-ucraineni.

Acest lucru a dus la ciocniri în centrul oraşului (Piaţa Greceskaia), unde şase persoane, inclusiv activişti pro-ucraineni, au fost împuşcate. Apoi susţinătorii independenţei Ucrainei au venit la Kulikovo, unde se afla tabăr anti-Maidan. Corturile au fost incendiate, a izbucnit un incendiu în Casa Sindicatelor - alte 42 de persoane au murit din cauza incendiului şi a fumului. Peste 200 de persoane au fost rănite în acea zi.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite