Rușii care se retrag din fața contraofensivei ucrainene lasă în urmă trupurile camarazilor lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trupele ruse au abandonat atât de repede un oraș cheie ucrainean încât au lăsat trupurile camarazilor lor în stradă, oferind marți mai multe dovezi despre cea mai recentă înfrângere militară a Moscovei, în timp ce Kremlinul se luptă să mențină cât de cât controlul a patru regiuni ale Ucrainei pe care le-a anexat ilegal săptămâna trecută, scrie Associated Press.

Foto Shutterstock (Arhivă)
Foto Shutterstock (Arhivă)

Între timp, camera superioară a parlamentului Rusiei a aprobat anexările în urma „referendumurilor” pe care Ucraina și aliații săi occidentali le-au respins ca fiind frauduloase.

Răspunzând mișcării, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a exclus în mod oficial discuțiile cu Rusia, declarând că negocierile cu președintele rus Vladimir Putin sunt imposibile după decizia sa de a prelua regiunile.

Kremlinul a răspuns spunând că va aștepta ca Ucraina să fie de acord să stea la discuții, menționând că acest lucru s-ar putea să nu se întâmple până când un nou președinte ucrainean nu va prelua mandatul.

„Vom aștepta ca președintele în exercițiu să-și schimbe poziția sau așteptăm un viitor președinte ucrainean care să-și revizuiască poziția în interesul poporului ucrainean”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

În ciuda aparentei bravade politice a Kremlinului, imaginea de pe teren a subliniat dezordinea cu care se confruntă Putin pe fondul progreselor ucrainene și al încercărilor de a stabili noile granițe ale Rusiei.

În weekend, trupele ruse s-au retras din Lîman, un oraș strategic din est pe care rușii îl folosiseră ca centru logistic și de transport, pentru a evita să fie încercuite de forțele ucrainene. Eliberarea orașului a oferit Ucrainei un avantaj important pentru a-și împinge ofensiva mai adânc în teritoriile deținute de Rusia.

Două zile mai târziu, o echipă Associated Press care a raportat de la Lîman a văzut cel puțin 18 cadavre de soldați ruși părăsite. Militarii ucraineni păreau să fi strâns cadavrele camarazilor lor după lupte aprige pentru controlul orașului, dar nu le-au îndepărtat imediat pe cele ale rușilor.

„Luptăm pentru pământul nostru, pentru copiii noștri, ca oamenii noștri să trăiască mai bine, dar toate acestea au un preț foarte mare”, a spus un soldat ucrainean care poartă numele de război Rud.

Vorbind marți seara, în discursul său video de noapte, Zelenski a spus că zeci de așezări au fost recucerite „numai din pseudo-referendumul rusesc din această săptămână” în cele patru regiuni anexate. În regiunea Herson, el a enumerat opt ​​sate pe care forțele ucrainene le-au revendicat, „și aceasta este departe de a fi o listă completă. Soldații noștri nu se opresc”.

Șeful adjunct al administrației regionale susținute de Rusia din Herson, Kirill Stremousov, a declarat pentru televiziunea rusă că trupele ucrainene au făcut „anumite progrese” din nord și atacau regiunea și din alte părți. El a spus că ucrainenii au fost opriți de forțele ruse și au suferit pierderi mari.

Pe măsură ce Kievul își duce contraofensiva mai departe, forțele ruse au lansat mai multe lovituri cu rachete în orașele ucrainene.

Mai multe rachete au lovit al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov, afectând infrastructura și provocând întreruperi de curent. Guvernatorul Harkov, Oleh Syniehubov, a spus că o persoană a fost ucisă. În sud, rachetele rusești au lovit orașul Nikopol.

După ce au preluat controlul asupra Lîman în regiunea Donețk, forțele ucrainene au împins mai spre est și ar fi putut să fi mers până la granița regiunii vecine Lugansk pe măsură ce au înaintat spre Kreminna, a anunțat Institutul pentru Studiul Războiului din Washington în cea mai recentă analiză.

Luni, forțele ucrainene au înregistrat câștiguri semnificative și în sud, ridicând steaguri peste satele Arhanghelsk, Mîroliubivka, Kreșcenivka, Mîkalivka și Novovorontsovka.

La Washington, guvernul american a anunțat marți că va acorda Ucrainei un ajutor militar suplimentar de 625 de milioane de dolari, inclusiv mai multe sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate, sau HIMARS, care sunt creditate ca fiind la baza recentului impuls militar al Kievului. Pachetul include, de asemenea, muniție pentru sisteme de artilerie și vehicule blindate.

Înainte de acest anunț, viceministrul ucrainean de externe Yevhen Perebyinis a declarat marți, în cadrul unei conferințe desfășurate în capitala Turciei, Ankara, că Ucraina are nevoie de mai multe arme de când Rusia a început o mobilizare parțială a bărbaților în vârstă de recrutare luna trecută. El a spus că armele suplimentare vor ajuta la încheierea războiului mai devreme, nu la escaladarea acestuia.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că armata a recrutat peste 200.000 de rezervişti în cadrul mobilizării parţiale lansate în urmă cu două săptămâni. El a spus că recruții se antrenează în 80 de poligoane de tragere înainte de a fi dislocați în prima linie în Ucraina.

Ordinul de mobilizare al lui Putin spunea că vor fi chemați până la 300.000 de rezerviști, dar permite o activare și mai mare de trupoe de rezervă. Ordinul a stârnit proteste în toată Rusia și a determinat zeci de mii de oameni să fugă din țară.

Efortul Rusiei de a încorpora cele patru regiuni din estul și sudul Ucrainei a fost atât de grăbit încât până și granițele exacte ale teritoriilor absorbite au fost neclare.

Camera superioară a parlamentului rus, Consiliul Federației, a votat pentru ratificarea tratatelor pentru a face estul Donețk și Lugansk și regiunile de sud Kherson și Zaporojie parte din Rusia. Camera inferioară a făcut-o luni.

Miercuri, președintele Putin a promulgat legea de anexare.

În alte evoluții, șeful companiei care operează cea mai mare centrală nucleară din Europa, la Zaporojie, a declarat că Ucraina ia în considerare repornirea instalației ocupate de ruși pentru a-i asigura energuia electrică pe măsură ce iarna se apropie.

Într-un interviu acordat marți pentru The Associated Press, președintele Energoatom, Petro Kotin, a declarat că compania ar putea reporni două dintre reactoarele centralei nucleare din Zaporojie în câteva zile.

„Dacă e temperatura scăzută, va îngheța totul în interior. Echipamentul de siguranță va fi deteriorat”, a spus el.

Temerile că războiul din Ucraina ar putea provoca o scurgere de radiații la Zaporojie a determinat oprirea reactoarelor rămase. Centrala a fost avariată de bombardamente, declanșând alarma internațională cu privire la potențialul unui dezastru.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite