Român traficant de refugiați în Marea Britanie, condamnat la închisoare. „Barbar și periculos“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Constantin, un român de 36 de ani, va sta trei ani și jumătate la închisoare în Marea Britanie pentru că a traficat zeci de refugiați afghani, în condiții greu de imaginat.

Adrian Constantin va sta la închisoare trei ani și jumătate FOTO Poliția Reading
Adrian Constantin va sta la închisoare trei ani și jumătate FOTO Poliția Reading

Decizia definitivă a fost dată miercuri, 7 iunie 2023, de către Curtea de Apel din orașul Reading.

Conform procurorilor, 35 de refugiați afgani au fost găsiți în perioada august-octombrie 2019, înghesuiți în dulapuri puse în camionete găsite în porturile Dover și Portsmouth.

Cinci traficanți au fost condamnați în mai 2022, însă la vremea respectivă Adrian Constantin a reușit să fugă în România. Ulterior a fost prins de polițiștii români și extrădat în Marea Britanie pentru a suporta rigorile justiției pentru faptele sale.

„Refugiații erau ținuți în condiții barbare în camionete”, scriu jurnaliștii britanici de la Daily Mail.

În timpul procesului și citirii sentinței, judecătoarea Sarah Buckingham i-a spus lui Adrian Constantin: „I-ai ajutat pe ceilalți inculpați să îi traficheze pe refugiați în schimbul unor sume de bani și i-ai transportat de parcă erau animale”.

Conform rechizitoriului procurorilor din Marea Britanie, Adrian Constantin cumpăra dulapurile din magazine second-hand și înghesuia în ele până la șapte refugiați per călătorie. Refugiații erau aduși din Franța cu o camionetă ce avea numere de înmatriculare false.

„Oamenii erau înghesuiți în acele dulapuri și aveau puțin aer. Iar aceste acțiuni brutale erau făcute de traficanți pentru câștiguri financiare. Modul în care refugiații erau transportați era barbar și periculos. Și vorbim aici de oameni vulnerabili disperați să scape din situații teribile în propriile țări”, spune procurorul Craig Evans.

Printre refugiații traficați erau inclusiv copii de doi ani și oameni în scaune cu rotile. Cel mai vârstnic refugiat avea 69 de ani. După cum spun anchetatorii, toți șoferii camionetelor în care erau transportați refugiații erau din România.

Investigația a durat peste doi ani, perioadă în care au fost audiate zeci de persoane și au fost strânse sute de probe, amprente și imagini de pe camerele de supraveghere.

Surse judiciare le-au declarat jurnaliștilor de la Daily Mail că românii erau organizați de câțiva ani în mai multe bande pentru a își duce la îndeplinire planurile.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite