Roata istoriei. Statuia unui negustor englez dată jos de pe soclu după moartea lui George Floyd a fost înlocuită cu cea a unei protestatare Black Lives Matter

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jen Reid, o activistă BLM, tronând în locul unui negustor din secolul XVII FOTO EPA-EFE
Jen Reid, o activistă BLM, tronând în locul unui negustor din secolul XVII FOTO EPA-EFE

Statuia din Bristol (Anglia) a negustorului Edward Colston, dată jos de pe soclu la începutul lui iunie, a fost înlocuită miercuri cu cea a unei tinere de culoare din mişcarea Black Lives Matter („Viaţa negrilor contează”).

Realizată de sculptorul Marc Quinn, noua statuie, care o reprezintă pe Jen Reid, a fost instalată fără avizul primăriei.

Dacă Edward Colston este un cunoscut politician şi negustor din secolul XVII, inclusiv de sclavi, Jen Reid este o tânără implicată în protestele desfăşurate sub egida BLM după moartea lui George Floyd.

Prezentă la instalarea noii statui, Jen Reid a descris acest moment ca fiind „pur şi simplu incredibil”. Acest lucru va permite „continuarea discuţiei” despre trecutul sclavagist al Marii Britanii, a declarat ea pentru „The Guardian”.

Dată jos de pe soclu la 7 iunie, statuia lui Edward Colston este păstrată în prezent într-un loc sigur.

Artistul Bansky, originar din Bristol, propune reinstalarea ei pe soclu, dar să i se adauge ministatui reprezentând manifestanţi anti-rasism ce încearcă să o dărâme. Primăria din Bristol a declarat că ia în calcul această propunere şi va organiza o consultare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite