Reuniune de criză a guvernului britanic, după atacul islamist de la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul dintre atacatorii militarului britanic
Unul dintre atacatorii militarului britanic

Premierul britanic David Cameron prezideză o reuniune de criză vizând analizarea unor eventuale măsuri de securitate de adoptat în urma uciderii barbare a unui militar de către doi bărbaţi ce au dat dovadă de un discurs extremist islamist, relatează AFP.

Downing Street a anunţat încă de miercuri seara o consolidare a securităţii atât la cazarma din Woolwich, un cartier în sud-estul Londrei unde a avut loc drama, cât şi la toate celelalte cazarme din capitala britanică.

Comitetul COBR, cunoscut şi sub numele de COBRA (Cabinet office Briefing Room A), urma să îi reunească în jurul premierului pe ministrul britanic de Interne Theresa May, primarul Londrei Boris Johnson, şefii serviciilor de informaţii interne MI5 şi externe MI6, pe directorul Scotland Yard şi experţi în domeniul securităţii.

O primă reuniune de acest tip a avut loc miercuri, dar nu a fost prezidată de premier, care se afla la Paris.

Scopul acestui tip de reuniune de criză "este să furnizeze luări de decizii rapide şi o coordonare eficientă a răspunsului Guvernului la acest eveniment pe baza resurselor ministerelor, serviciilor de securitate şi de informaţii, poliţiei şi oricărei alte organizaţii pertinente", au precizat serviciile premierului.

O sursă guvernamentală a confirmat, pentru AFP, că victima era "un membru al forţelor armate" britanice.

Directorul Scotland Yard Bernard Hogan-Howe a precizat, miercuri seara, că cei doi bărbaţi, răniţi de poliţie şi spitalizaţi, au fost arestaţi, iar anchetatorii din cadrul Secţiei de luptă împotriva terorismului anchetează această crimă.

Doi bărbaţi de culoare au agresat, miercuri după-amiaza, pe o stradă din sud-estul Londrei, un militar în civil, înjunghiindu-l în mai multe rânduri cu nişte cuţite de bucătărie şi un topor şi lăsându-l mort în mijlocul drumului. Cei doi agresori au rămas la locul crimei, invitând trecători să filmeze sau să forografieze scena.

Într-o înregistrare video realizată de un amator, obţinută de postul de televiziune ITV, unul dintre cei doi criminali a declarat cu un accent londonez că "nu veţi mai fi niciodată în securitate. Răsturnaţi-vă Guvernul. Ei nu au grijă de voi".

"Ar trebui să luptăm împoriva lor aşa cum luptă ei împoriva noastră, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte", a mai spus acesta, cu mâinile pline de sânge, în timp ce victima zăcea la câţiva metri în spate, pe drum.

"Jurăm pe Allah atotputernicul că nu vom înceta vreodată să luptăm împotriva voastră", a adăugat el.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite