Război în Ucraina. Armata rusă şi-a intensificat asaltul asupra oraşului industrial Severodoneţk

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lupte crâncene în Severodoneţk
Lupte crâncene în Severodoneţk

Trupele ruse bombardează poziţiile ucrainene din oraşul Severodoneţk, cu baraje intense de artilerie, lovituri aeriene şi lupte non-stop de stradă, potrivit guvernatorului provinciei Lugansk.

Trupele ucrainene sunt angajate în lupte crâncene de stradă cu soldaţii ruşi în oraşul industrial Severodoneţk, într-o bătălie crucială pentru controlul regiunii Donbas din estul Ucrainei.

După un contraatac ucrainean în weekend, soldaţii ruşi încercau să recâştige iniţiativa. Aceştia încercau să avanseze pentru a-i alunga pe luptătorii ucraineni din ultima lor fortăreaţă dintr-o zonă industrială. Între 10.000 şi 11.000 de civili au rămas în oraş.

Guvernatorul regional, Serhi Gaidai, a declarat că luptele dure de stradă continuau, cu diferite grade de succes. “Situaţia se schimbă în mod constant, dar ucrainenii resping atacurile”, a declarat el, potrivit The Guardian.

Imaginile din satelit colectate, luni, de Maxar Technologies arată pagube şi distrugeri semnificative în oraşele ucrainene Severodoneţk şi Rubijne.

“Lansatoare de rachete multiple ruseşti, artilerie autopropulsată şi tractată sunt desfăşurate spre nord-est şi orientate în poziţii de tragere spre oraşe”, a precizat compania americană într-un comunicat.

Trupele ruseşti încearcă neîncetat să taie drumul principal spre Severodoneţk şi spre Lisiciansk, notează Al Jazeera.

Avansările trupelor ruseşti în apropierea satului Toşkivka din Severodoneţk nu au avut succes, susţine şefului Administraţiei militare civile regionale, Serhi Gaidai.

“Inamicul a încercat, de asemenea, să avanseze în direcţia Ustinivka. Unsprezece atacuri inamice au fost respinse în trecut, au fost distruse trei tancuri, cinci sisteme de artilerie, două vehicule blindate de luptă, treisprezece vehicule şi trei depozite de muniţii inamice”, a notat Haidai pe canalul său Telegram, explicând că armata ucraineană a reuşit să se apere împotriva trupelor ruseşti din regiune.

Conflictul din Ucraina se transformă într-un război de tranşee

Luptele dintre forţele ucrainene şi cele ruseşti par să fie blocate în unele părţi cheie din sudul şi sud-estul Ucrainei, soldaţii ducând un război de tranşee de şcoală veche, arată filmări care uneori sunt greu de verificat, relatează The Guardian. Cu toate acestea, un analist militar citat de BBC notează că luptele din Ucraina au intrat într-un ritm care aminteşte de războiul de tranşee din Primul Război Mondial.

Justin Crump, directorul executiv al companiei de consultanţă de securitate Sibylline, a declarat pentru BBC că conflictul se duce „la nivel micro”, Rusia fiind acum „norocoasă să cucerească un câmp în 24 de ore”.

În unele locuri, asta îi favorizează pe ucraineni să-şi păstreze teritoriul; în altele, se potriveşte trupelor ruse care ocupă oraşele pe care le-au capturat.

Crump, un fost militar al armatei britanice, spune că Rusia pare să aibă un uşor elan – pe măsură ce trupele sale „înaintează”. Moscova va dori să captureze Severodoneţk şi apoi restul regiunii de est Donbas pentru a declara „orice fel de victorie”.

El se aşteaptă ca Kremlinul să-şi vizeze în continuare Zaporojie, apoi să facă o nouă încercare la Harkov şi să încerce să captureze Odesa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite