„Purtați costum, nu verde ca Zelenski”: cod vestimentar pentru oficialii care merg la summitul de la Kiev

0
Publicat:

O notă internă cu instrucțiuni clare, inclusiv în materie de cod vestimentar, a fost transmisă la Bruxelles, în condițiile în care oficialii UE se pregătesc să ajungă la Kiev, unde va avea loc un summit Ucraina-Uniunea Europeană, scrie Politico.

Emmanuel Macron şi Volodimir Zelenski. FOTO EPA-EFE
Emmanuel Macron şi Volodimir Zelenski. FOTO EPA-EFE

Este un adevăr pe care politicienii nu vor să-l recunoască: adesea, munca lor se referă mai mult la ședințe foto și la simbolism decât la politica reală.

Acest lucru ar putea ajuta la explicarea motivului pentru care, chiar înainte ca UE să-și finalizeze agenda și lista de invitați pentru un summit de două zile care va avea loc în Ucraina - la care participă muți lideri de top ai UE ce se vor întâlni cu oficiali ucraineni - a distribuit o notă internă cu un mesaj clar: „Există un cod vestimentar”.

„Recomandat: Ţinuta obişnuită de afaceri (sau aşa cum veniţi la Bruxelles). Exclus: Verde, kaki sau culori prea vii (mai puţin frecvente şi în Cartierul European)”, scrie în nota internă, potrivit Politico.

Motivul notei, trimisă săptămâna trecută, a fost o încercare aparentă de a rezerva aspectul militar gazdelor și președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a făcut dintr-un tricou verde militar uniforma sa omniprezentă din timpul războiului. Planificatorii UE sunt probabil foarte conștienți de faptul că este un stil adecvat pentru cei care luptă împotriva invaziei ruse, dar poate mai puțin pentru un comisar european.

Comisia Europeană nu a făcut niciun comentariu.

Oficialii UE, desigur, au găsit modalități de a-și arăta solidaritatea vestimentară cu Ucraina în trecut. În timpul discursului său anual privind starea UE, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a purtat o ținută galben și albastru aprins, reflectând steagul ucrainean. Comisarele UE s-au alăturat din public, făcând o declarație de modă unitară.

Nota - trimisă de Secretariatul General al Comisiei, care se ocupă cu strictețe de serviciile de logistică și protocol pentru această călătorie - nu a oferit nicio explicație pentru interdicția culorilor strălucitoare cu această ocazie, însă diplomații UE au declarat că este în conformitate cu așteptările de pe întregul continent de a nu exagera cu imaginile și de a rămâne consecvent cu mesajul politic. La urma urmei, UE ar putea fi nevoită să dezamăgească Ucraina în chestiuni delicate, cum ar fi dorința acesteia de a adera rapid la blocul comunitar.

Oricum ar fi, vor exista puține șanse pentru schimbări de ținută în timpul viitorului summit UE-Ucraina, care se va desfășura joi și vineri la Kiev - pur și simplu nu există timp sau spațiu.

„Suntem rugaţi să călătorim cu un bagaj uşor (rucsac sau ceva similar), să evităm valiza, dacă este posibil. Deoarece timpul exact de călătorie este imposibil de prevăzut, este recomandabil să fim pregătiţi să mergem la sosire direct din tren la întâlniri, în caz de nevoie”, se mai arată în nota internă transmisă la Bruxelles.

Ca sfat practic înaintea unei călătorii de iarnă, călătorilor li s-a spus că „se recomandă pantofii confortabili și, de asemenea, o jachetă/un palton cald”.

Cu toate acestea, confortul călătoriei nu este, în mod previzibil, ceea ce participanții ar trebui să se aștepte.

„Cutiile cu mâncare rece vor fi distribuite în tren, dar vă rugăm să fiți pregătiți pentru provizii de bază”, avertizează nota.

Trenul în sine va fi destul de aglomerat, în orice caz departe de compartimentul confortabil pe care preşedintele francez Emmanuel Macron l-a primit într-un tren cu vagon de dormit cu care s-a deplasat în Ucraina anul trecut: „Vor fi canapele de dormit individuale, cu o toaletă comună în fiecare vagon, fără băi”, precizează nota.

Pentru oficialii europeni au fost rezervate camere de hotel în Kiev „pentru a fi folosite pe timp de zi, joi, dacă timpul permite să mergem acolo înainte de începerea reuniunilor”, se specifică în notă.

Cu atâta grijă acordată aparențelor, călătorilor li s-a reamintit că orice fotografie trebuie să susțină în mod credibil - nu să înlocuiască - mesajul politic pe care oficialii UE merg  acolo pentru a-l transmite.

„Vă rugăm să rețineți că, în timpul reuniunilor cu membrii guvernului ucrainean, se așteaptă ca membrii Colegiului să intervină atunci când este necesar”, se arată în notă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite