Ucraina: după tancuri vin și avioanele de vânătoare?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici nu s-a așternut praful peste disputele dintre aliații NATO pe tema tancurilor pentru Kiev, că o alta apare la orizont. Se pune, acum, problema dotării Ucrainei cu avioane.

Un avion de luptă F-16 al armatei americane
Un avion de luptă F-16 al armatei americane

Kievul a dat o lovitură majoră, săptămâna trecută, când și-a convins aliații occidentali – în special Germania reticentă – să îi trimită tancuri de luptă moderne, pentru a ajuta în războiul împotriva Rusiei. Ucraina se simte acum încurajată să-și reînnoiască apelurile pentru avioane de luptă. Asemenea cereri nu au avut până acum ecou. Ar putea fi pe cale să se schimbe lucrurile?

Ce vrea Ucraina și de ce?

Kievul a cerut avioane de luptă încă de la începutul invaziei rusești, în februarie anul trecut. După anunțurile de săptămâna trecută privind tancurile, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat pentru postul canadian CBC că este optimist în privința unei viitoare furnizări de avioane din partea aliaților. Acestea ar schimba complet situația din teren, a precizat Reznikov, adăugând că se aștepta la discuții intense în săptămânile următoare. Ambasadorul Ucrainei în Germania, Oleksii Makeiev, a precizat, luni, într-un interviu pentru DW, că țara sa nu a cerut Berlinului să furnizeze avioane de luptă – încă.

Ce tipuri de avioane și-ar dori Kievul și câte aparate, nu este deocamdată clar. Ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Andrii Melnik, a cerut recent „o coaliție puternică de avioane de luptă pentru Ucraina”, care să includă aparate F-16 și F-35 fabricate în SUA, Eurofighter, Tornado, Rafale și Gripen.

Multe țări europene sunt interesate să-și schimbe modelele F-16 cu cele mai noi, F-35. Ucraina a rămas fără multe dintre avioanele sale de luptă, distruse chiar la începutul agresiunii rusești, iar cele pe care le mai are sunt vechi, din vremea sovietică, amintește Bruno Lété, de la German Marshall Fund, într-un interviu pentru DW. Avioanele de luptă sunt, din perspectiva Kievului, componenta lipsă a unui arsenal complet, a adăugat Lété.

Ce spun Statele Unite?

Washington, cel mai mare susținător militar al Kievului, s-a opus anterior trimiterii de avioane de luptă. Președintele Joe Biden a repetat luni că Statele Unite nu le vor pune la dispoziția ucrainenilor. 

În martie 2022, Casa Albă aprecia că aliații care furnizează avioane MiG-29, de fabricație sovietică, așa cum a solicitat Kievul, nu generează o mare diferență. În plus, avertiza John Kirby, pe atunci purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA, o astfel de mișcare „ar putea duce la o reacție semnificativă a Rusiei și ar crește perspectivele unei escaladări militare cu NATO”.

Cu toate acestea, citând surse anonime, publicația de știri Politico a relatat recent că unii oficiali militari americani susțin transferul de avioane și încercau să convingă oficialii Departamentului Apărării să o facă. De altfel, Statele Unite au spus anterior și că nu vor trimite tancuri de luptă principale - pentru ca, între timp, să se răzgândească.

Ce spun Germania și alte țări europene?

Cancelarul german Olaf Scholz a respins în ​​mod repetat, în ultima săptămână, perspectiva ca Berlinul să trimită avioane. Duminică, Scholz, citat de agenția de presă dpa, considera că în acest moment este nevoie de o dezbatere serioasă, nu de „o competiție de licitație în care motivele politice interne pot juca un rol mai mare decât sprijinul pentru Ucraina”.

Pe de altă parte, președintele francez Emmanuel Macron declara luni că „nimic nu este exclus” în principiu, dar că livrările ar trebui să fie utile. Șeful statului francez, preluat de Associated Press, a invocat timpul lung de pregătire a militarilor care urmează să folosească astfel de aeronave, dar și pericolul escaladării conflictului. Oarecum similar, premierul olandez Mark Rutte a apreciat că „nu există tabuuri”, dar că trimiterea de avioane de luptă ar fi într-adevăr un pas major înainte care trebuie bine cântărit. Motivul pentru care aliații occidentali sunt reticenți trimiterii de avioane de luptă a fost explicat pentru DW de analistul Bruno Lété: „Este o problemă foarte sensibilă, pentru că ar ușura Ucrainei să atace ținte din interiorul Rusiei”.

Polonia, considerată unul dintre cei mai înfocați susținători ai Ucrainei, și-a oferit în trecut propriile avioane MiG-29. Luni, premierul polonez Mateusz Morawiecki nu a exclus nici o posibilă furnizare de avioane F-16 dar, a precizat șeful Guvernului de la Varșovia, o va face „în deplină coordonare” cu partenerii din NATO.

Ce spune Rusia?

Dacă avioanele de luptă occidentale ar fi transferate în Ucraina, reacția Moscovei ar fi probabil dură. După ce Berlinul a anunțat că va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, Moscova a spus că Germania și-ar fi abandonat responsabilitatea istorică pentru crimele naziste din Rusia în al Doilea Război Mondial iar gestul va agrava suferința în conflictul actual. „Odată cu acceptul dat de conducerea Germaniei, tancuri de luptă cu cruci germane vor fi din nou trimise pe frontul de est, ceea ce va duce inevitabil la moartea nu numai a soldaților ruși, ci și a populației civile”, a avertizat ambasadorul Rusiei în Germania, Serghei Neceaev. Iar o viitoare normalizare a relațiilor ruso-germane devine mult mai dificilă, a transmis Moscova.

Cât de probabil este să se întâmple?

Bruno Lété, reprezentant la Bruxelles al German Marshall Fund, crede că există șanse mari ca țările occidentale să trimită în cele din urmă avioane. Chiar și Germania. Nu ar fi prima dată când se trece peste linii roșii, a precizat expertul, amintind de tancurile Leopard 2 și, înainte de acestea, de lansatoarele de rachete HIMARS.

În privința tancurilor, Berlinul a așteptat un semnal dinspre Washington. „Dacă americanii vor fi la bord, va fi și Germania”, a completat Lété. „Occidentul - se vede acum - este gata să furnizeze armele ofensive de care Ucraina are nevoie. Sensibilitatea politică cu privire la riscul ca Ucraina să folosească aceste capabilități militare chiar pentru a ataca Rusia este o linie roșie care pare din ce în ce mai mult să dispară”. Ce nu crede Lété că se va întâmpla este o prezență militară terestră a NATO în Ucraina și recursul la arsenalul nuclear tactic.

Furnizarea echipamentelor militare de care Ucraina are nevoie vine cu provocări logistice semnificative. Ucraina estima săptămâna trecută că le va lua piloților săi aproximativ șase luni să se antreneze pentru avioanele de luptă occidentale, cum ar fi F-16. Pe măsură ce războiul se prelungește, se schimbă și tonul partenerilor Ucrainei. „De la începutul războiului am văzut două tabere în Europa”, observă Lété: ”Sunt țări care își doresc cu adevărat ca Ucraina să câștige războiul, iar câștigarea războiului înseamnă într-adevăr că trebuie să învingi Rusia, și o altă tabără de țări care doresc pace și ar fi fericite cu orice fel de reglementare. În acest moment, tabăra care vrea să câștige războiul, care vrea să împingă Rusia înapoi, devine din ce în ce mai influentă”.

Ella Joyner - Deutsche Welle 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite