Primii instructori militari francezi vor ajunge „în curând” în Ucraina, anunță Sîrski

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comandantul-şef al armatei ucrainene a afirmat luni că Franţa va trimite "în curând" primii instructori militari în Ucraina pentru a forma trupele acestei ţări distruse de războiul cu Rusia, informează AFP.

Oleksandr Sirski FOTO PROFIMEDIA
Oleksandr Sirski FOTO PROFIMEDIA

"Salut iniţiativa Franţei de a trimite instructori în Ucraina pentru a forma militarii ucraineni. Am semnat deja documentele ce vor permite primilor instructori francezi să ajungă în viitorul apropiat în centrele noastre de formare şi să se familiarizeze cu infrastructurile şi personalul lor", a scris pe Telegram generalul Oleksandr Sîrski.

El a postat acest mesaj după o discuţie cu ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu.

Contactat de AFP, Ministerul francez al Apărării s-a limitat să spună că dosarul este studiat, dar nu a evocat trimiterea de instructori anunţată de generalul ucrainean.

"Cum am amintit deja de mai multe ori, formarea pe teritoriul ucrainean face parte din proiectele discutate după conferinţa asupra susţinerii Ucrainei convocată de preşedintele republicii (franceze Emmanuel Macron) pe 26 februarie", a anunţat Ministerul francez al Apărării.

"Ca toate proiectele discutate cu acea ocazie, această direcţie continuă să facă obiectul unor demersuri cu ucrainenii, în special pentru a înţelege nevoile lor exacte", a adăugat ministerul.

Oficial, Franţa nu dispune de militari care asistă sau care participă la instruirea forţelor ucrainene în Ucraina.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a evocat de mai multe ori posibilitatea de a trimite trupe occidentale pentru a ajuta Kievul, suscitând controverse printre aliaţii săi, precum şi furia Rusiei.

De asemenea, Moscova a acuzat în ianuarie Franţa că are mercenari în Ucraina. Chiar dacă cetăţeni francezi s-au raliat armatei Kievului ca voluntari, Parisul a declarat că nu dispune de "'mercenari', nici în Ucraina, nici în altă parte".

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite