Prim-balerină româncă la teatrul din Palermo

0
0
Şoimiţa este mereu prezentă la Teatrul Massimo, din Palermo
Şoimiţa este mereu prezentă la Teatrul Massimo, din Palermo

Şoimiţa Lupu a părăsit ţara din motive personale, iar în prezent dansează pe scenele unor celebre teatre italiene. Prim-balerină la Teatrul Massimo din Palermo, românca a dansat atât în spectacole de mare succes din Italia, cât şi pe scenele unor teatre renumite din Europa, Canada şi SUA.

Şoimiţa Lupu (42 de ani) a ajuns la Palermo datorită prietenului ei, Ştefan Bănică, maestru de balet la teatrul sicilian şi care i-a propus să participe la o audiţie.

În perioada respectivă, ea colabora tot ca balerină la un teatru din Mainz, Germania. Chiar dacă era decepţionată de refuzurile primite de la teatrele din Roma şi Milano, timişoreanca a reuşit să cucerească imediat juriul, fiind angajată la Teatru Massimo din Palermo.

Instituţiile de cultură din Milano şi Roma şi-au motivat refuzul prin  statutul acesteia de extracomunitar şi a lipsei unor documente legale de şedere.

În luna decembrie 2009, artista a jucat rolul principal din „Frumoasa din Pădurea Adormită", în prezent pregătindu-se pentru „Coppelia" a lui Roland Petit, care va avea premiera la începutul lunii martie 2010.
Şoimiţa Lupu dansează pe scena Teatrului Massimo din Palermo din 1992.

Între timp, balerina a mai colaborat şi cu alte teatre renumite, precum Arena din Verona, Opera din Roma, Teatrul La Fenice din Veneţia, însă numai la Teatrul Massimo se simte ca acasă.

„Sunt obişnuită cu scena aceasta, este un teatru extraordinar de frumos cu o acustică perfectă şi recunosc că cel mai bine dansez aici, e ca acasă", mărturiseşte artista.

Ea a avut roluri principale în spectacole de succes precum „Romeo şi Julieta", „Tristan şi Isolda", „Lacul lebedelor" şi „Corsarul"

Şcoala românească de balet, apreciată

Născută în 1968, la Timişoara, balerina s-a decis la 9 ani să urmeze meseria tatălui ei, fost prim-balerin la Opera din oraşul natal, maestru şi profesor de balet în prezent. Ea s-a transferat apoi la Bucureşti pentru a urma cursurile Liceului de Coregrafie, iar în 1986 a fost angajată la Opera Naţională din Capitală, devenind doi ani mai târziu prim-balerină, după rolul principal din spectacolul „Giselle".

„Bucureşti este locul unde eu m-am format ca balerină. Acea experienţă mi-a prins foarte bine pentru viitor, pentru realizarea mea aici în Occident, ca balerină. Noi avem o şcoală foarte bună. În rest, cred că noi românii mai avem ceva în plus: talent. Toţi absolvenţii şcolilor de artă din ţară, care se află în străinătate, fac onoare României", spune balerina.

Balerinei îi este dor mereu de ţară

„Îmi face plăcere tot timpul să mă întorc acasă", mărturiseşte balerina, care nu exclude nici varianta unei viitoare colaborări la un spectacol de balet pe scena Operei Naţionale române.

Şoimiţa este logodită de peste 20 de ani cu Ştefan Bănică, maestru de balet, coregraf la Scala din Milano şi Arena din Verona.

"Am plecat, dar sufletul meu e tot timpul în România, lângă părinţi, frate şi nepoţei."
Şoimiţa Lupu
balerină

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite