Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a omis pe etnicii români din urarea oficială de Ziua Unităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Minoritatea românească a fost omisă de Zelenski. A pomenit de ruşi, tătari şi maghiari, dar nu şi de români (numiţi oficial „moldoveni”).

„Ziua aceasta este a noastră”, a scris preşedintele ucrainean, pe Facebook. Acest lucru nu a fost însă valabil şi pentru românii care trăiesc acolo. Cel puţin asta reiese din mesajul şefului de stat, în care sunt menţionaţi ucrainenii, ruşii, tătarii şi maghiarii, dar nu şi românii, deşi sunt a treia cea mai mare comunitate etnică din Ucraina.

Aceeaşi omisiune se poate observa şi pe site-ul oficial al Preşedinţiei Ucrainei.

„Împreună sărbătorim Ziua Unităţii! Unitatea unui mare popor al Marii Ucraine! Această zi este a noastră. A celor care locuiesc pe malul drept şi pe malul stâng al Niprului. În oraşe şi sate. Lângă Carpaţi şi frumoasele lor vârfuri. Pe coasta Mării Negre şi a Mării Azov. Cine vorbeşte ucraineană, tătară din Crimeea, rusă, maghiară sau limbajul semnelor şi împreună - creaţi Ucraina nu în cuvinte, ci în fapte!", a spus Volodimir Zelenski.

Potrivit decretului Preşedintelui, de Ziua Unităţii, la ora 10:00 a fost arborat Drapelul Naţional pe case şi clădiri, iar Imnul Naţional a fost cântat în toate aşezările Ucrainei.

De Ziua Unităţii, 16 februarie, preşedintele Volodimir Zelenski a participat la o ceremonie solemnă de ridicare a drapelului de stat al Ucrainei. În prezenţa sa, orchestra a interpretat Imnul Naţional, iar soldaţii gărzii de onoare au ridicat un steag albastru şi galben.

Ucraina limitează din 2017 învăţământul în limbile minoritare, inclusiv româna.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite