Premierul bulgar face apel la cetăţeni să-şi doneze salariul pe o lună pentru a ajuta armata Ucrainei

0
0
Kiril Petkov FOTO EPA-EFE
Kiril Petkov FOTO EPA-EFE

Premierul bulgar Kiril Petkov a lansat  o campanie publică prin care e cere cetăţenilor să ajute Ucraina donând salariul lor pe o lună. Banii vor ajunge într-un fond de ajutor, în condiţiile în care partenerii socialişti din coaliţie se opun livrării de arme către Ucraina.

„Cer fiecărui cetăţean bulgar care vrea cu adevărat să ajute Ucraina să doneze un salariu, ca mine. Vorbele sunt uşoare, faptele sunt dificile, este timpul ca postările pe Facebook să devină fonduri pentru Ucraina'', a scris Petkov pe contul său, relatează Agerpres.

Apelul său vine pe fondul dezacordurilor din cadrul coaliţiei de guvernare legat de posibilitatea ca Bulgaria să trimită arme Ucrainei. Vicepremierul socialist Kornelia Ninova se opune acestei idei şi ameninţă chiar cu părăsirea coaliţiei.

În lipsa unui consens politic, premierul bulgar Kiril Petkov, un om de afaceri format în SUA care a înfiinţat anul trecut un partid anticorupţie cu care a obţinut rezultate neaşteptat de bune în alegerile anticipate, a făcut apel la solidaritate: „Ajutorul militar nu este în mod obligatoriu în una dintre cele două extreme - nu înseamnă doar proiectile sau căşti. Haideţi să înţelegem nevoile reale ale Ucrainei şi, ca o coaliţie informată, să ne unim în jurul nevoilor concrete importante în spatele cărora putem sta toţi uniţi”.

Acesta a subliniat că, în calitate de „cetăţeni ai Bulgariei care cred că nimeni în Europa nu are dreptul de a-şi ataca vecinii şi a ucide civili, suntem liberi să alegem să ajutăm Ucraina financiar pentru a achiziţiona muniţii''.

Cu prilejul vizitei sale recente la Sofia ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a spus că cei care refuză, ezită sau se declară  împotriva furnizării de armament Ucrainei, practic sprijină agresiunea rusă şi exterminarea cetăţenilor noştri''.

Preşedintele bulgar Rumen Radev, considerat un simpatizant al Rusiei, a spus că  ţara sa va continua să ofere „sprijin total Ucrainei în funcţie de posibilităţile noastre''. El a menţionat sprijinul acordat prin primirea a peste 91.000 de refugiaţi şi ajutorul umanitar în valoare de 1,5 milioane de euro.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite