Povestea dureroasă a pianistului și dizidentului rus Pavel Kushnir, care a murit de foame în închisoare

0
Publicat:

Pavel Kushnir, unul dintre cei mai talentați pianiști ruși și un cunoscut activist anti-război, a murit sâmbătă 3 august într-o închisoare din orașul Birobidjan, situat în partea estică a Federației Ruse, la peste 8.100 de kilometri de Moscova și aproape de Japonia. Iar povestea sa este una teribilă și dureroasă.

Pavel Kushnir avea 39 de ani FOTO Muzeul Regional Sverdlovsk
Pavel Kushnir avea 39 de ani FOTO Muzeul Regional Sverdlovsk

Pavel Kushnir avea 39 de ani și intrase de mai multe zile în greva foamei. De-a lungul carierei sale, apreciatul pianist rus a susținut sute de concerte în mai multe țări, talentul său excepțional fiind apreciat unanim.

Conform mai multor informații furnizate de către apropiații săi, Pavel Kushnir ar fi murit de foame, cauza finală a decesului urmând a fi stabilită după ce va fi realizată autopsia.

Acuzat de extremism pentru că era împotriva războiului

Pavel Kushnir fusese arestat la sfârșitul lunii mai 2024, după ce și-a exprimat în repetate rânduri poziția sa fermă împotriva războiului din Ucraina. Pavel Kushnir a fost acuzat de extremism de către autoritățile ruse.

Și, ca o ironie dură a destinului, apreciatul pianist a murit în închisoarea din Birobidjan, aflată la doar trei kilometri de sediul Filarmonicii din oraș, acolo unde Pavel Kushnir a făcut carieră și a susținut de fiecare dată concerte în fața unor săli pline.

Birobidjan este reședința Regiunii Autonome Evreiești din Federația Rusă, iar la recensământul din 2002 înregistra o populație de 77.250 locuitori.

Decesul pianistului rus a fost confirmat și de către pianista Olga Shkrygunova, stabilită de mai mulți ani în Germania și bună prietenă cu Pavel Kushnir.

Olga Romanova, o altă prietenă a pianistului rus, a precizat că a aflat de decesul său de la mama acestuia, adăugând că familia lui Pavel Kushnir nu a vrut publicitate legat de această veste tristă, spunând că a fost intimidată de autoritățile judiciare ruse.

FSB, serviciul de informații al Rusiei, a caracterizat postările lui Kushnir de pe YouTube ca fiind îndemnuri pentru ”răsturnarea violentă a ordinii constituționale din Rusia printr-o revoluție”.

Pianistul Pavel Kushnir era cunoscut la nivel internațional pentru pozițiile sale ferme și foarte dese față de invazia rusă a Ucrainei vecine și scrisese o carte împotriva războiului. În plus, pianistul și activistul rus posta des pe YouTube mesaje anti-război, fapt ce a atras atenția autorităților ruse.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite