Polonia anunță construirea unei baze de elicoptere de luptă în apropierea graniței cu Ucraina și Belarus

0
Publicat:

Ministrul Apărării din Polonia, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a dezvăluit planurile de construire a unei baze de elicoptere de luptă la aproximativ 70 de kilometri de granița țării cu Ucraina și Belarus, transmit EFE.

Ministrul Apărării din Polonia, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz FOTO EPA-EFE
Ministrul Apărării din Polonia, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz FOTO EPA-EFE

În cadrul unei conferințe de presă la Lswidnik, în apropiere de orașul Lublin din estul Poloniei, ministrul polonez a detaliat că noua bază va ocupa aproape 100 de hectare și va găzdui elicoptere de luptă ale armatei, cum ar fi cele 96 de elicoptere AH-64 Apache.

Achiziționarea acestor elicoptere a fost confirmată recent, în timpul unei vizite oficiale a președintelui polonez, Andrzej Duda, și a primului ministru, Donald Tusk, la Washington.

Prezent la un eveniment la Varșovia, președintele Duda a reacționat la știre, declarând că este „încântat să vadă că modernizarea și consolidarea armatei poloneze se realizează indiferent de culoarea politică, cu asumarea întregii responsabilități pentru securitatea Poloniei”.

Elicopterele Apache care vor fi livrate armatei poloneze sunt printre cele mai bine echipate modele, fiind dotate cu sisteme de identificare și urmărire a țintelor, senzori de vedere pe timp de noapte pentru piloți și dispozitive antirachetă.

Dublarea numărului de soldați

Contractul semnat cu Washington-ul include și achiziționarea a 1.844 de rachete Hellfire pentru atac la sol, 508 rachete aer-aer Stinger și peste 7.000 de cartușe de muniție pentru mitraliere.

Polonia și-a propus un plan ambițios de consolidare a forțelor armate, cu obiectivul de a dubla numărul de soldați profesioniști la 300.000 și de a aloca peste 4% din PIB pentru cheltuielile de apărare.

Investițiile Poloniei în apărare includ achiziționarea de avioane de luptă moderne, precum F-35, și echiparea cu peste 1.000 de tancuri de luptă. O parte semnificativă din aceste investiții este destinată formării unui sistem de apărare antiaeriană și antirachetă, numit Wisla, care include componente precum sistemele Patriot.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite