Planeta a evitat la limită o catastrofă nucleară, după ce curentul a fost întrerupt la centrala Zaporojie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că lumea a evitat la limită un dezastru nuclear deoarece electricitatea la centrala nucleară ucraineană Zaporojie a fost întreruptă timp de câteva ore din cauza bombardamentelor rusești din zonă, acuzații pe care Moscova le-a negat, notează Reuters. 

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Zelenski a declarat că bombardamentele rusești de joi au declanșat incendii în gropile de cenușă ale unei centrale pe cărbune din apropiere, care au deconectat complexul de reactoare, cea mai mare instalație de acest tip din Europa, de la rețeaua electrică.

Generatoarele diesel de rezervă au asigurat alimentarea cu energie electrică, care este vitală pentru sistemele de răcire și de siguranță de la centrală, a spus el, lăudând tehnicienii ucraineni care operează centrala sub privirile armatei ruse.

„Dacă personalul stației noastre nu ar fi reacționat după pana de curent, atunci am fi fost deja nevoiți să depășim consecințele unui accident cu radiații”, a spus el într-un discurs de seară.

„Rusia a pus Ucraina și pe toți europenii în situația de a fi la un pas de un dezastru nuclear”.

Vladimir Rogov, un oficial numit de Rusia în orașul ocupat Enerhodar din apropierea centralei, a acuzat forțele armate ucrainene pentru un incendiu într-o pădure din apropierea centralei. El a declarat că orașele din zonă au rămas fără energie electrică timp de câteva ore joi.

„Acest lucru a fost cauzat de deconectarea liniilor electrice de la centrala nucleară Zaporizhzhia ca urmare a provocărilor luptătorilor lui Zelenski”, a scris Rogov pe Telegram. „Deconectarea în sine a fost declanșată de un incendiu și un scurtcircuit pe liniile electrice”.

Compania nucleară de stat ucraineană Energoatom a declarat că aceasta a fost prima deconectare completă în centrală, care a devenit un punct fierbinte în războiul care durează de șase luni.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc de bombardarea sitului, alimentând temerile unui dezastru nuclear

Rusia a invadat Ucraina în februarie, a capturat centrala în martie și de atunci o controlează, deși tehnicienii ucraineni încă o operează.

Organizația Națiunilor Unite încearcă să obțină acces la uzină și a cerut ca zona să fie demilitarizată. Oficialii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) sunt „foarte, foarte aproape” de a putea vizita Zaporojie, a declarat joi directorul general al agenției, Rafael Grossi.

Experții nucleari au avertizat asupra riscului de deteriorare a bazinelor de combustibil nuclear uzat ale centralei sau a reactoarelor sale. Reducerea energiei electrice necesare pentru răcirea bazinelor ar putea provoca o topire dezastruoasă.

Paul Bracken, expert în securitate națională și profesor la Yale School of Management, a declarat că îngrijorarea se referă la faptul că proiectilele de artilerie sau rachetele ar putea perfora pereții reactorului și ar putea răspândi radiațiile pe o suprafață potențial mare, la fel ca în cazul accidentului din 1986 în care a fost implicat reactorul de la Cernobil.

O defecțiune la centrala din Zaporojie ar putea „ucide sute sau mii de oameni și ar putea afecta mediul înconjurător pe o suprafață mult mai mare, ajungând până în Europa”, a spus Bracken.

„Ruleta rusească este o metaforă bună, deoarece rușii învârt camera revolverului, amenințând să arunce în aer creierii reactorului în toată Europa”, a spus Bracken.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite