Piaţa diesel, în continuă scădere: până unde va merge prăbuşirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Maşinile diesel nu vor mai atinge vreodată recordul din 2012, când reprezentau 56% din maşinile vândute în Europa, scrie publicaţia franceză Les Echos.

Le Echos scrie despre declinul vânzărilor de maşini diesel, un fenomen care s-a accentuat mai ales după scandalul Volkswagen. Scenariul cel mai pesimist este dispariţia acestei pieţe, notează publicaţia franceză.

„Vânzările (de maşini diesel, n. red.) sunt într-un declin continuu în ultimii şase ani, iar scăderea cererii este acum brutală“, recunoaşte  Thierry Bolloré, noul număr doi de la Renault.

Asemeni altor colegi, Bolloré evită să dea un pronostic pentru momentul dispariţiei acestei pieţe. „Nu pariez pe nimic, dar mă pregătesc pentru orice“, îl completează Maxime Picat, responsabilul pentru Europa al grupului PSA.

Cu toate că nu se poate face o estimare a procentajului de maşini diesel care vor circula în următorii zece ani în Europa, Les Echos estimează că recordul din 2012 nu va mai fi atins.

„Cererea de maşini diesel este în realitate mult mai mică decât ne arată cifrele de vânzări“, afirma a mijlocul lui februarie Carlos Ghosn, preşedintele general al grupului Renault-Nissan.

Deocamdată, golul este umplut de maşinile pe benzină, în lipsa unor alternative veritabile electrice, notează Les Echos.

Cel mai sceptic în privinţa diesel este directorul pentru Europa al Toyota, Johan van Zyl. Potrivit lui, „diesel va dispărea pur şi simplu“.

Această opinie nu este împărtăşită de preşedintele Wolksvagen, Matthias Müller, care mizează pe „o renaştere“ a maşinilor diesel.

„Clienţii vor decide. Ei sunt patronii pieţei“, afirmă la rândul său Carlos Tavares, şeful Peugeot.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite