Peste 60 de migranţi au murit, de foame şi sete, în Marea Mediterană. „Se aflau pe ambarcațiune, pierduți pe mare de aproape o săptămână” VIDEO

0
Publicat:

După ce au plutit mai multe zile în derivă, fără mâncare şi fără apă, cel puţin 60 de migranţi plecaţi din Libia au murit în largul Mării Mediterane, din cauza înfometării şi deshidratării, informează BBC.

Barca a fost observată, la un moment dat, de o navă a grupului umanitar SOS Mediterranee, Ocean Viking. Echipajul acesteia a preluat 25 de supravieţuitori. Aceştia au povestit că au plecat din Liban, de la Zawiya, cu câteva zile în urmă, dar motorul bărcii s-a defectat după numai trei zile şi s-au trezit plutit în derivă pe Marea Mediterană, fără mâncare şi apă.

Supraviețuitorii au mai spus, de asemenea, că printre victime se numără câteva femei și cel puțin un copil.

La rândul lor, reprezentanţii grupului umanitar SOS Mediterranee au declarat că nava Ocean Viking se îndreaptă spre portul Ancona, aflat la aproximativ patru zile distanță, când au observat barca migranţilor. Imediat s-a organizat o acţiune de salvare şi evacuarea medicală, la care a participat şi Paza de coastă italiană, care a fost sesizată între timp. Apoi Ocean Viking a primit permisiune să acosteze în cel mai apropiat port, pentru ca oamenilor să le poată fi asigurate serviciile medicale necesare.

Membrii echipajului Ocean Viking au spus că toţi cei 25 de supraviețuitori au fost descoperiţi într-o „o stare de sănătate foarte proastă” și toți aveau neapărată nevoie de îngrijire medicală. Doi dintre ei au fost descoperiţi inconștienți și în stare critică, astfel că au fost preluaţi cu un elicopter medical şi au fost transportați în Sicilia. Ceilalţi 23 se află încă la bordul Ocean Viking, împreună cu alți peste 200 de migranți pe care grupul umanitar SOS Mediterranee i-a salvat de pe alte două bărci.

„Oamenii care se aflau pe ambarcațiune, în primejdie, pierduți pe mare de aproape o săptămână, au rămas foarte repede fără apă și mâncare, potrivit supraviețuitorilor”. (...) Pe drum au murit oameni. Am întâlnit un bărbat care și-a pierdut soția și copilul de un an și jumătate. Copilul a murit în prima zi, mama în a patra zi. Erau din Senegal și fuseseră în Libia de mai bine de doi ani”, a spus un purtător de cuvânt al SOS Mediterranee aflat la bordul navei.

Săptămâna trecută, Organizația Internațională pentru Migrație a declarat că cel puţin 8.565 de persoane au murit pe rutele de migrație din întreaga lume în 2023, acesta fiind cel mai dramatic bilanţ din ultimii 10 ani. Potrivit Agenției ONU, numărul migranţilor decedaţi în drumul spre destinaţia visată a crescut cu 20% față de anul precedent.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite