Parlamentul European denunță abateri de la „normele internaţionale” în alegerile din Serbia

0
Publicat:

Parlamentul European a cerut, într-o rezoluţie, o „anchetă independentă” cu privire la neregulile observate în Serbia la alegerile municipale şi legislative din 17 decembrie şi a îndemnat la suspendarea finanţării acordate de UE Belgradului, notează AFP, scrie Agerpres.

Uniunea Europeană FOTO: Shutterstock
Uniunea Europeană FOTO: Shutterstock

În acestă rezoluție, fără valoare obligatorie, şi adoptat cu largă majoritate (461 de voturi pentru, 53 împotrivă, 43 abţineri), europarlamentarii susţin că alegerile „nu pot fi considerate a fi avut loc în condiţii echitabile”.

Pe perioada campaniei electorale, media aflată „sub controlul Rusiei, Sputnik Serbia şi Russia Today Balkan”, au „contribuit în mod activ la diseminarea dezinformării” împotriva candidaţilor din opoziţie, scriu eurodeputaţii.

Aceștia au reamintit că premierul Ana Brnabic „a mulţumit public serviciilor de informaţii ruse pentru că au furnizat informaţii cu privire la activităţile planificate ale opoziţiei”.

În privința votului în sine, eurodeputaţii sunt îngrijoraţi de informaţiile în care sunt „raportate fraude pe scară largă şi sistematică” şi vorbesc despre „alegători fantomă” veniţi la Belgrad din alte oraşe care nu au organizat alegeri sau din ţări învecinate.

Eurodeputații au arătat că Misiunea internaţională de observare a alegerilor a remarcat „exemple frecvente de aglomeraţie la secţiile de votare, încălcări ale secretului votului şi numeroase cazuri de vot colectiv”.

Aceste alegeri „nu s-au ridicat la standardele aşteptate de la o ţară candidată la aderarea la Uniune”, concluzionează textul.

Aceștia cer „desfăşurarea rapidă a unei misiuni de anchetă” în Serbia şi solicită autorităţilor competente sârbe „să îi trimită în faţa justiţiei” pe autorii infracţiunilor.

Parlamentul European solicită, de asemenea, „suspendarea finanţării din partea Uniunii” acordate ţării dacă autorităţile sârbe „nu sunt dispuse să pună în aplicare principalele recomandări referitoare la alegeri”.

Partidul preşedintelui Aleksandar Vucic a câştigat 46,75% din voturi la aceste alegeri. Opoziţia a cerut anularea rezultatelor alegerilor în faţa Curţii Constituţionale, fără succes până în prezent. După alegeri, mii de manifestanţi au defilat pe străzile Belgradului, zilnic până pe 30 decembrie, înainte ca mobilizarea să dea semne că se epuizează.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite