Paris: Baconschi prezintă strategia naţională privind romii. Ministru francez: “Mai puţini imigranţi legali”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, aflat într-o vizită la Paris, a discutat cu oficialii francezi despre strategia naţională a României privind cetăţenii de etnie romă. Baconschi a atras atenţia că responsabilitatea este autorităţilor locale, când vine vorba de programe de incluziune socială. Pe de altă parte, ministrul francez de Interne, Claude Guéant, a anunţat că intenţionează să reducă numărul imigranţilor legali

Teodor Baconschi se afla într-o vizită oficială în Franţa, unde are programate întrevederi cu omologul Alain Juppe, dar şi cu ministrul pentru Afacerile Europene, Laurent Wauquiez, ministrul pentru Imigraţie, Claude Gueant şi secretarul general al UMP.

De la strategia naţională privind romii...

Ministrul român de Externe a declarat că le-a prezentat "partenerilor francezi" liniile directoare ale strategiei naţionale a Guvernului român în privinţa romilor, valabile până în 2020.

"Am subliniat faptul că principala responsabilitate revine autorităţilor locale, care trebuie să genereze proiecte eficiente de incluziune şi de asigurare a unor locuri de muncă şi de acces la locuinţe decente sau la servicii medicale normale", a precizat Baconschi, potrivit Mediafax.

"Trezirea" Europei

Comisia Europeană a cerut statelor membre UE să asume angajamente clare pentru integrarea romilor, în special prin şcolarizarea copiilor, apreciind că disputa cu Franţa din 2010 a condus la "trezirea" Europei în legătură cu această problemă.

...la reducerea numărului de imigranţi legali în Franţa

Pe de altă parte, ministrul francez de Interne, Claude Guéant (foto), a anunţat că intenţionează să reducă numărul imigranţilor legali, diminuând în special imigraţia în scopul găsirii unui loc de muncă şi al regrupării familiale, într-un interviu acordat revistei săptămânale "Le Figaro", care va apărea vineri, relatează "Le Parisien".

image

Ministrul Guéant, apropiat de altfel preşedintelui Nicolas Sarkozy, a fost întrebat dacă intenţionează să intervină pentru reducerea imigraţiei legale de pe teritoriul Franţei, iar răspunsul lui a fost ferm: "Bineînţeles".

Mai puţine locuri de muncă pentru imigranţi

"Am cerut să se reducă numărul persoanelor admise pentru piaţa muncii (20.000 pe an)", a explicat ministrul de Interne, care are în subordine şi Imigraţia. "Şi vom continua să reducem numărul străinilor care vin în Franţa pentru regrupare familială (15.000)", a continuat Claude Guéant.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite