Pandemia Covid 19. Grecia anulează slujbele religioase în pofida reticenţei Bisericii Ortodoxe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul grec a cerut anularea tuturor evenimentelor religioase, cu excepţia înmormântărilor, opunându-se astfel unei decizii a Bisericii Ortodoxe care hotărâse să nu suspende slujbele de duminică.

"Prin decizia guvernului se anulează toate evenimentele ce ţin de dogmă şi religie. Bisericile vor rămâne deschise doar pentru rugăciune individuală. Protejarea sănătăţii publice impune decizii clare", a precizat prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis, într-un mesaj postat pe Twitter.

Suspendarea slujbelor este în vigoare până la sfârşitul lunii aprilie, însă purtătorul de cuvânt al guvernului, Stelios Petsas, nu exclude ca această măsură să fie extinsă până după Săptămâna Mare. Paştele ortodox se sărbătoreşte anul acesta pe 19 aprilie.

După o reuniune tensionată în care episcopii au avut opinii împărţite despre înfruntarea pandemiei, Sfântul Sinod a lansat luni seară un comunicat în care anunţă suspendarea tuturor slujbelor, cu excepţia celei duminicale, cerând grupurilor vulnerabile să nu participe la acestea.

De la izbucnirea epidemiei, Biserica Ortodoxă s-a arătat reticentă faţă de adoptarea de măsuri împotriva răspândirii coronavirusului, notează EFE, preluată de agerpres.ro

La 9 martie, când în Grecia existau deja 84 de cazuri, Sfântul Sinod asigura că noul coronavirus nu se poate transmite prin Sfânta împărtăşanie şi că nu va anula slujbele ca măsură evitare a contagierilor.

De Sfânta împărtăşanie, pâinea şi mai ales vinul, care reprezintă sângele lui Hristos, este împărţit dintr-o lingură de argint care trece pe la fiecare credincios ce participă la liturghie.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite