Pandemia a produs cea mai mare scădere a speranţei de viaţă din Europa de Vest, de la al Doilea Război Mondial STUDIU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Pandemia de COVID-19 a distrus progresele în ceea ce priveşte speranţa de viaţă, conform unui studiu realizat de Centrul Leverhulme pentru Ştiinţe Demografice din Oxford. Cele mai mari scăderi ale speranţei de viaţă s-au înregistrat în rândul bărbaţilor din SUA, cu un declin de 2,2 ani faţă de nivelul din 2019, urmat de bărbaţii lituanieni (1,7 ani).

„Pentru ţările din vestul Europei, cum ar fi printre altele Spania, Anglia şi Ţara Galilor, Italia, Belgia ultima dată când astfel de mari magnitudini de scădere a speranţei de viaţă la naştere observate într-un singur an a fost doar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, susţine dr. José Manuel Aburto, co-autor al studiului, scrie The Guardian.

Constatările studiului au fost publicate în Jurnalul Internaţional de Epidemiologie. Au fost analizate datele din 29 de ţări, iar în 27 au fost înregistrate reduceri ale speranţei de viaţă.

 Office for National Statistics a estimat săptămâna trecută că speranţa de viaţă a bărbaţilor din Marea Britanie a scăzut pentru prima dată în 40 de ani din cauza impactului COVID-19. Se aşteaptă ca un băiat născut între 2018 şi 2020 să trăiască până la 79 de ani, în scădere de la 79,2 pentru perioada 2015-17, potrivit ONS.

Co-autorul studiului, Aburto, a precizat că amploarea pierderilor speranţei de viaţă a fost puternică în majoritatea ţărilor, ele suferind pierderi mari de populaţie.

„Femeile din opt ţări şi bărbaţii din 11 ţări au suferit pierderi mai mari de un an. Pentru a contextualiza, au fost necesari în medie 5,6 ani pentru ca aceste ţări să realizeze o creştere cu un an a speranţei de viaţă recent: progresele au fost anulate în cursul anului 2020 de COVID-19”

Dr. Ridhi Kashyap, un alt autor coproducător, a declarat că cercetătorii sunt conştienţi de mai multe probleme legate de numărarea deceselor Covid, cum ar fi testarea inadecvată sau clasificarea greşită. Cu toate acestea, el a adăugat că „faptul că rezultatele noastre evidenţiază un impact atât de mare, care este direct atribuibil Covid-19, arată cât de devastator a fost un şoc pentru multe ţări”.

„Cerem urgent publicarea şi disponibilitatea mai multor date dezagregate dintr-o gamă mai largă de ţări, inclusiv ţări cu venituri mici şi medii, pentru a înţelege mai bine impactul pandemiei la nivel global”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite