Panama Papers: Publicarea declaraţiilor de avere îi aduce noi probleme premierului britanic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o încercare de a-şi repara imaginea serios afectată de scandalul Panama, şi pe fondul protestelor, premierul britanic David Cameron şi-a publicat veniturile obţinute în ultimii şapte ani. Decizia de a-şi publica declaraţiile de impozit pare să-l afunde şi mai mult pe Cameron. Acum, el trebuie să răspundă dacă familia sa a adoptat măsuri elaborate pentru a reduce la minimum valoarea impozitului pe moştenire .

Premierul britanic David Cameron şi-a publicat, ieri,  toate declaraţiile de impozit completate în ultimii şase ani, după ce a urcat în fruntea executivului, pentru a pune capăt speculaţiilor legate de averea sa personală, după ce a recunoscut în urmă cu patru zile că a deţinut acţiuni în fondul de investiţii offshore al tatălui său, brokerul Ian Cameron, transmite Reuters. 

În total, în această perioadă, el a câştigat peste un milion de lire sterline, dintre care 200.000 doar anul trecut. Publicarea acestor informaţii este un gest fără precedent în Marea Britanie, unde politicienii nu au această obligaţie.

Cameron a negat timp de cinci zile că ar fi fost implicat în fondul de investiţii offshore deschis de tatăl său în paradisul fiscal din Bahamas, înainte de a recunoaşte că deţinea de fapt acţiuni în valoare de 30.000 de lire sterline, pe care nu le-a menţionat în declaraţiile sale de avere şi care au fost vândute cu doar trei luni înainte de a fi numit prim-ministru.

Cameron este de asemenea acuzat că a intervenit personal pentru a modifica legislaţia europeană legată de transparenţa fondurilor offshore.

Însă, ăsta ar putea să nu fie sfârşitul speculaţiilor presei privind averea prim-ministrului, după ce ziarele de duminică au dezvăluit că David Cameron a primit un cadou de 200.000 de lire sterline în 2011 din partea mamei sale, care ar putea să fie o metodă pentru evitarea taxelor de moştenire.

Datorită unei particularităţi a legii britanice, donaţia permite familiei Cameron să evite în mod legal plata unei taxe pe moştenire de circa 80.000 de lire, care nu se plăteşte pentru proprietăţi şi fonduri cu o valoare sub 325.000 de lire decât dacă persoana care a făcut donaţia decedează în termen de 7 ani de la data transferului. 

Presa britanică scrie că dezvăluirea acestei donaţii — după ce anterior Cameron a spus că a moştenit 300.000 de lire de la tatăl său şi a vândut acţiuni din fondul de investiţii offshore al tatălui său în valoare de 30.000 de lire — ridică şi mai multe semne de întrebări în legătură cu situaţia sa financiară şi demonstrează că premierul este implicat în „operaţiuni legale de evitare a plăţii impozitelor“. 

Decizia extraordinară de a-şi publica declaraţiile de impozit pare să-l afunde şi mai mult pe David Cameron, a scris The Guardian. „Acum, Cameron trebuie să răspundă dacă familia sa a adoptat măsuri elaborate pentru a reduce la minimum valoarea impozitului pe moştenire pe care în cele din urmă va trebui să-l plătească“, continuă ziarul britanic. 

La rândul său, cotidianul The Times a relatat că David Cameron a dezvăluit „o avere ascunsă“, dar a calificat publicarea declaraţiilor de impozit drept „un moment istoric care va transforma politica britanică“. Tabloide precum The Daily Mail şi The Daily Mirror susţin că donaţiile precum cele făcute de mama premierului dovedesc o încercare de a eluda în mod legal plata impozitelor.

Proteste la Downing Street 10

Cu pancarte şi pălării de paie (aşa-numitele Panama hats), sute de manifestanţi s-au strâns, sâmbătă, în faţa reşedinţei oficiale a premierului, la Downing Street 10, pentru a cere demisia politicianului conservator după ce acesta a recunoscut că a deţinut acţiuni la firma offshore a tatălui său, decedat în 2010. 

„Cameron trebuie să plece“, „Nu te mai credem. Demisionează, Cameron!“ sau „Ceea ce se întâmplă în Panama nu rămâne în Panama“ — au fost câteva dintre mesajele scrise pe pancartele purtate de protestatari, care au strigat „afară, afară Cameron!“

[<a href="//storify.com/Alinavasile/scandalul-panama-papers" target="_blank">View the story "Scandalul Panama Papers " on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite