OSCE a fost vizată de un atac informatic masiv. Ruşii, suspectaţi că au căutat informaţii despre Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un atac informatic de proporţii a afectat în această toamnă serverele Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), punând în pericol „confidenţialitatea“ reţelei sale, a anunţat miercuri organizaţia.

„OSCE şi-a dat seama la începutul lunii noiembrie de producerea unui incident important legat de securitatea informatică, ce a compromis  confidenţialitatea reţelei sale informatice interne şi a pus în pericol protecţia sa“, a declarat Mersiha Causevici, o purtătoare de cuvânt a organizaţiei cu sediul la Viena, citată de AFP şi news.ro.

Acest atac informatic nu a întrerupt funcţionarea reţelei, a precizat ea, fără a da alte detalii, transmite news.ro.

OSCE, o instanţă europeană de dialog Est-Vest datând din perioada Războiului Rece, asigură din 2014 o misiune de observare a conflictului din Ucraina, dintre forţele guvernamentale şi separatiştii proruşi.

Instalată la Viena, capitala unei ţări neutre, organizaţia oferă un cadru de discuţii în domeniul politico-militar, al economiei, drepturilor omului şi presei pentru 57 de ţări, din SUA până în Mongolia.

După izbucnirea crizei din Ucraina, organizaţia a servit ca forum unde Ucraina, Rusia, europeni şi SUA au putut să discute.

Potrivit unor surse „Le Monde“, atacul informatic asupra OSCE a fost coordonat din Rusia şi a vizat culegerea de informaţii referitoare la conflictul armat din estul Ucrainei.

Atacul a fost comis de APT28, un grup de hackeri cunoscut pentru colaborarea sa cu serviciile militare secrete ruse.

Rusia este acuzată totodată că a fost implicată în atacurile informatice asupra Partidului Democrat, în scopul de perturba alegerile din Statele Unite.

Aceste atacuri informatice îngrijorează în Europa, Berlinul anunţându-şi deja teama că Rusia va încerca să influenţeze alegerile legislative din Germania, programate pentru septembrie anul viitor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite