Opt observatori OSCE, răpiţi în estul Ucrainei, au fost eliberaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Opt observatori OSCE, răpiţi în estul Ucrainei, au fost eliberaţi FOTO Reuters
Opt observatori OSCE, răpiţi în estul Ucrainei, au fost eliberaţi FOTO Reuters

Rebelii proruşi din estul Ucrainei au eliberat vineri şi sâmbătă opt observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), răpiţi în luna mai, a anunţat recent autoproclamatul lider al „Republicii Doneţk”, Aleksandr Borodai, relatează BBC.

Prima echipă de observatori, formată din patru persoane (un danez, un turc, un elveţian şi un estonian) a fost eliberată în noaptea de vineri spre sâmbătă. Ulterior, la câteva ore diferenţă alţi patru observatori au fost puşi în libertate de către insurgenţii proruşi din estul Ucrainei.

Reprezentanţii oficiali ai OSCE de la Kiev au confirmat eliberarea necondiţionată a celor opt observatori.

„Putem confirma că opt membri ai echipei noastre au fost eliberaţi după o lună de captivitate”, a precizat misiunea OSCE în cadrul unui mesaj pe Facebook.

Vineri, după punerea în libertate a primei echipe de observatori, liderul al „Republicii Donetk”, Aleksandr Borodai, a spus că eliberarea acestor persoane este „un gest de bunăvoinţă”.

În luna mai, două grupuri de observatori OSCE au fost sechestrate în estul Ucrainei de către insurgenţii proruşi. În prezent, circa 250 de observatori OSCE, printre care şi 11 ruşi, se află în misiune în estul Ucrainei.

Eliberarea celor opt observatori vine în contextul în care preşedintele ucrainean, Petro Porosenko, a decis vineri să prelungească armistiţiul de încetare a focului cu încă 72 de ore, până luni la ora 22.00.

Cu toate acestea, situaţia rămâne tensionată în estul Ucrainei, acolo unde sâmbătă patru militari ucraineni au fost ucişi, iar alţi cinci au fost răniţi în luptele cu insurgenţii proruşi.

Vineri, Ucraina a semnat, alături de Republica Moldova şi Georgia,  Acorduri de Asociere cu Uniunea Europeană, în ciuda mai multor presiuni exercitate de Moscova.


Citeşte şi:

UPDATE Obuze ucrainene căzute pe teritoriul rusesc. Armistiţiu încălcat în estul separatist

Patru soldaţi au fost ucişi şi alţi cinci au fost răniţi vineri noaptea, în urma unei acţiuni de recuperare a unui filtru de control, intervenţie desfăşurată de armata ucraineană în estul separatist.

Petro Poroşenko a prelungit cu 72 de ore armistiţiul în estul Ucrainei

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a anunţat vineri seară că a decis să prelungească armistiţiul de încetare a focului în estul ţării cu 72 de ore, până luni la ora 22.00, informează Reuters, citând agenţia Itar-Tass.

OSCE doreşte să-şi consolideze misiunea în Ucraina

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a anunţat de curând că este pregătită să îşi consolideze misiunea de monitorizare din estul Ucrainei, cu scopul de a susţine armistiţiul propus de Petro Poroşenko, informează AFP.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri