ONU acuză Rusia de „agresiuni îngrozitoare” după bombardamentele din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizația Națiunilor Unite condamnă atacurile rusești împotriva Ucrainei de vineri care au făcut cel puțin 30 de morți și peste 160 de răniţi sunt „agresiuni îngrozitoare”, a deplâns secretarul general adjunct al ONU Mohamed Khiari, notează AFP, scrie Agerpres.

Ucraina bombardată FOTO: Profimedia (Arhivă)
Ucraina bombardată FOTO: Profimedia (Arhivă)

„Secretarul general condamnă fără echivoc, în termenii cei mai fermi, aceste atacuri îngrozitoare comise vineri împotriva unor oraşe şi sate din Ucraina”, a adăugat diplomatul ONU în cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate, vineri, la New York.

Această vastă serie de lovituri asupra mai multor oraşe, printre care capitala Kiev, a distrus şcoli, o maternitate, precum şi instalaţii industriale, militare şi civile, potrivit autorităţilor ucrainene. Polonia, membră NATO, a denunţat, la rândul său, o „încălcare” a spaţiului său aerian „de către o rachetă de croazieră rusească”.

Atacurile au declanşat o condamnare internaţională pe scară largă, preşedintele american Joe Biden cerând Congresului „să acţioneze fără întârziere” pentru a debloca un important nou pachet de ajutor pentru Kiev.

„Deplângem aceste tragice pierderi de vieţi omeneşti”, a declarat reprezentantul Statelor Unite în Consiliul de Securitate al ONU.

„Rusia a lansat 158 de drone şi rachete împotriva Ucrainei, dintre care 36 de drone Shahad şi 122 de rachete(...) Scopul preşedintelui rus Vladimir Putin rămâne neschimbat: urmăreşte să extermine Ucraina şi să-i subjuge poporul”, a adăugat diplomatul american.

La rândul său, ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a atribuit bilanţul unei utilizări greşite a sistemelor ucrainene de apărare aeriană, care „a dus la moartea civililor”, a declarat el.

Nebenzia a fluturat un cod QR făcând legătura cu o înregistrare video care, în opinia sa, arată blocuri de locuinţe avariate de apărarea antiaeriană ucraineană.

Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a indicat pe reţeaua socială X (fostă Twitter) că, împreună cu peste 30 de ţări membre ale ONU, ţara sa a cerut această reuniune de urgenţă preşedinţiei ecuadoriene a Consiliului de Securitate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite