Olaf Scholz reamintește responsabilitatea Germaniei pentru uciderea a milioane de evrei

0
Publicat:

Cancelarul german Olaf Scholz a reamintit vineri, în contextul comemorării victimelor Holocaustului, responsabilitatea istorică a ţării sale pentru uciderea a milioane de evrei în timpul perioadei naziste, relatează DPA., citată de Agerpres.

Olaf Scholz. FOTO EPA EFE
Olaf Scholz. FOTO EPA EFE

În data de 27 ianuarie 1945, soldaţi ai Armatei Roşii sovietice i-au eliberat pe supravieţuitorii de la lagărul de concentrare şi exterminare Auschwitz din Polonia ocupată de nazişti. Acolo, naziştii au ucis peste un milion de persoane, majoritatea evrei.

 27 ianuarie este marcată ca zi de comemorare a victimelor Holocaustului inclusiv în Germania Începând din 1996, în numeroase locuri din ţară sunt depuse, în această zi, coroane de flori.

Comemorări în întreaga țară

Victimele Holocaustului sunt comemorate vineri în întreaga Germanie.

Suferinţa celor şase milioane de evrei ucişi nevinovaţi nu poate fi uitată. Şi nici suferinţa supravieţuitorilor", a scris Scholz pe Twitter.

Rozette Kats, o supravieţuitoare a Holocaustului, ia cuvântul în cadrul unei ceremonii în parlament, iar la eveniment va participa şi preşedintele Frank-Walter Steinmeier.

Anul acesta, comemorările sunt focusate pe victimele persecutate de nazişti din cauza orientării şi identităţii lor sexuale.

Klaus Schirdewahn, condamnat din cauza unei legături sexuale cu un alt bărbat

Rozette Kats a susținut un discurs comemorativ în Bundestag, urmat de o intervenţie a lui Klaus Schirdewahn, din partea comunităţii LGBTQ. Klaus Schirdewahn a fost condamnat în 1964 din cauza unei legături sexuale cu un alt bărbat pe baza unei legi din perioada nazistă care era încă în vigoare atunci.

Paralelă cu războiul declanşat de Rusia în Ucraina

Comitetul Internaţional Auschwitz a făcut o paralelă cu războiul declanşat de Rusia în Ucraina.

În acest an, supravieţuitorii lagărelor germane de concentrare şi exterminare se confruntă cu noi suferinţe şi orori în această zi de comemorare, care este întotdeauna dureroasă pentru ei: amintirea familiilor şi colegilor deţinuţi ucişi se amestecă acum cu oroarea noului război din Europa", a transmis comitetul vineri dimineaţă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite