Observatori ai OSCE sunt sechestraţi de rebeli proruşi într-un hotel din estul Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Misiunea OSCE în Ucraina FOTO Facebook/ OSCE SMM
Misiunea OSCE în Ucraina FOTO Facebook/ OSCE SMM

Membrii Misiunii Speciale OSCE de Monitorizare în Ucraina sunt împiedicaţi de către separatiştii proruşi să părăsească hotelul din regiunea Doneţk în care sunt cazaţi, informează Reuters.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a anunţat duminică suspendarea activităţilor sale în regiunea Doneţk, unde separatiştii proruşi luptă împotriva armatei ucrainene.

Decizia de suspendare a activităţilor OSCE în Doneţk vine după ce sute de separatişti proruşi au blocat hotelul în care se află monitorii OSCE pentru a pune presiuni în vederea eliberării unui ofiţer de-al lor capurat acum câteva zile de armata ucraineană.

Într-un comunicat, Misiunea Specială a OSCE de Monitorizare în Ucraina (SMM) afirmă că porţile pe unde intră maşinile de patrulare în baza sa din localitatea Horlivka, din regiunea Doneţk, controlată de rebeli, sunt blocate cu un lanţ şi un lacăt. În faţa porţii staţionează un vehicul cu însemnele „DNR”, de la aşa-zisa Republică Populară Doneţk, autoproclamată de separatiştii proruşi.

„Proprietarul hotelului a informat personalul SMM că nu poate să părăsească incinta, invocând ordine ale primarului din Horlivka”, se arată în comunicat.

Doi bărbaţi i-au informat pe monitorii OSCE că nu vor avea permisiunea să părăsească hotelul până când camaradul lor Andrei Kosiak nu va fi eliberat.

Separatiştii susţin că ofiţerul Andrei Kosiak a fost capturat miercuri de către armata ucraineană în apropierea liniei din front deşi făcea parte dintr-un comitet comun de supraveghere a armistiţiului. Ministerul ucrainean al Apărării respinge acuzaţia, precizând că Andrei Kosiak este cetăţean rus şi era infiltrat în comitetul respectiv pentru a efectua o misiune de recunoaştere sub acoperire.

OSCE s-a declarat pregătită să faciliteze dialogul dintre cele două părţi, dar a precizat că nu are nimic de-a face cu situaţia lui Kosiak.

„Membrii misiunii OSCE care nu sunt lăsaţi să părăsească hotelul din Doneţkul ocupat sunt practic ostatici", a reacţionat pe Facebook Serghei Garmaş, reprezentantul Ucrainei în Grupul de contact trilateral (TCG) privind soluţionarea conflictului armat din Donbas, care cuprinde şi regiunea Luhansk pe lângă Doneţk.

Izbucnit în aprilie 2014, la nici o lună de la anexarea Crimeei de către Rusia, războiul din estul Ucrainei s-a soldat cu peste 14.000 de morţi până acum. În timp ce Moscova susţine că nu are niciun rol în acest conflict armat, Kievul afirmă cu dovezi că, pe lângă rebelii locali, se confruntă pe teren şi cu militari ruşi fără însemne. Kievul mai afirmă că Moscova oferă sprijin logistic şi armament separatiştilor din Donbas. De altfel, Moscova apără pe canale diplomatice poziţia rebelilor din Donbas, opunându-se soluţiilor formulate până acum pentru soluţionarea conflictului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite