O relicvă franceză care ar conţine sângele lui Hristos a fost recuperată la o lună după ce fusese furată dintr-o mânăstire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto EPA - EFE
Foto EPA - EFE

Biserica Catolică a fost uimită luna trecută când o relicvă aurie, care ar conţine sângele lui Hristos, a fost furată dintr-o mânăstire din Franţa cu puţin timp înainte de o sărbătoare catolică care are loc anual în nordul ţării. După o lună de la incident, un detectiv olandez a intrat în posesia artefactului.

Timp de 1.000 de ani, pelerinii au călătorit spre abaţia Fécamp din Normandia pentru a se închina la relicva „Sângele preţios al lui Hristos”.

„Între şapte şi opt la sută din piesele de artă furate sunt returnate şi majoritatea este distrusă”, a spus Brand, cercetătorul olandez care a recuperat obiectele, pentru BBC. „În acest caz, cred că hoţul nu ştia despre ce e vorba”.

Când a dispărut relicva

Relicva a fost furată în noaptea de 1 iunie din sacristia din Fécamp, la nord-est de portul Le Havre. Anchetatorii au concluzionat că  hoţul a rămas în clădire pe timpul nopţii după ce a fost închisă şi că a putut fura artefactul deoarece măsurile de siguranţă erau foarte slabe la momentul comiterii infracţiunii.

Poliţiştii au spus că hoţul a furat şi mai multe vase liturgice şi alte obiecte preţioase.

Potrivit Bisericii Catolice, relicva conţine două fiole, care potrivit unei legende, au fost puse într-o ladă şi aruncate în mare, ajungând astfel în Normandia, Franţa. 

Cum a fost recuperată relicva

Cercetătorul olandez, Arthur Brand, se ocupă cu găsirea de artefacte şi a descris cum i-a fost predată relicva într-o operaţiune elaborată. Acesta a spus că va da relivca piliţiei pentru a fi dusă înapoi la mânăstire.

Brand a spus că cineva l-a contactat pe mail şi i-a precizat că obiectele au fost găsite în casa unui prieten al hoţului. Pritenul acesta a dat obiectele persoanei care l-a contactat pe detectivul olandez atunci când a realizat ce sunt.

„Vreo două zile mai târziu, la ora 10:30 seara, s-a auzit soneria”, a povestit Brand. „M-am uitat afară de pe balcon şi, în întuneric, am văzut o cutie. Am alergat pe scări de frică să nu ia altcineva cutia. Afară, m-am uitat primprejur, dar nu era nimeni acolo”.

Arthur Brand a fost uimit de frumuseţea relicvei şi a descris momentul deschiderii cutiei ca pe o „experienţă religioasă autentică”.

Este a treia oară când relicvele sunt furate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite