Norvegia plănuieşte să interzică burqa în şcoli şi universităţi

0
0

Vălul burqa urmează să fie interzis în şcolile şi universităţile din Norvegia, după ce mai multe alte ţări europene au dispus aceeaşi măsură, anunţă ministrul norvegian al educaţiei, potrivit The Independent.

Guvernul de dreapta al ţării a confirmat că ia în considerare ”regulamente naţionale care să interzică purtarea în şcoli şi universităţi a unui văl care acoperă toată faţa”, mişcare susţinută de Partidul Muncii din opoziţie.

Ministrul educaţiei Torbjorn Roe Isaksen a confirmat că interdicţia se va aplica numai vălului care acoperă toată faţa şi nu altor văluri islamice, precum hijab, chador sau niqab.

El a apărat, însă, dreptul norvegienilor de a îşi exprima religia prin vestimentaţie, în contrast cu legile stricte de laicitate aflate în vigoare în Franţa.

”Vreau ca o fată creştină care poartă o cruce să fie capabilă să o arate”, a declarat el către parlament. ”Vreau un băiat evreu care poartă o kippa să fie capabil să o arate. Şi nu vreau o interzicere a hijabului”, a precizat Isaksen.

Femeile musulmane sunt rareori văzute purtând văluri burqa în Norvegia, potrivit AFP, dar problema a fost discutată pe larg.

Acoperirea capului, ochilor, urechilor şi gurii vor fi permise doar din motive de sănătate, necesitate profesională şi la evenimente sportive şi culturale

Femeile care aleg să încalce interdicţia pot primi amenzi de până la 770 de euro, precum şi o suspendare a diverselor beneficii sociale.

Elveţia a făcut un pas înainte săptămâna trecută în a impune o interdicţie a burqa la nivel naţional, după ce politicienii au aprobat un proiect de lege cu doar un singur vot în plus.

Franţa a introdus o "interdicţie a acoperirii feţei" în septembrie 2010, inclusiv purtarea burqa. În anul următor, Belgia scos în afara legii acest văl şi i-a ameninţat cu închisoarea pe cei care încalcă noua lege.

Politicienii de rang înalt din Germania au lăsat să se înţeleagă posibilitatea unei interdicţii similare, în timp ce un sondaj recent al YouGov a arătat că în jur de 57% din publicul britanic ar fi în favoarea scoaterii în afara legii a burqa.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite