Muntenegru: Poliţia a dispersat protestatarii care încercau să blocheze întronizarea noului mitropolit ortodox sârb

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Forţele speciale au folosit gaze lacrimogene asupra manifestanţilor adunaţi în piaţa centrală a orăşelului, la circa o sută de metri de o mănăstire din secolul al XV-lea
Forţele speciale au folosit gaze lacrimogene asupra manifestanţilor adunaţi în piaţa centrală a orăşelului, la circa o sută de metri de o mănăstire din secolul al XV-lea

Poliţia a dispersat duminică dimineaţă sute de manifestanţi muntenegreni strânşi în oraşul istoric Cetinje şi hotărâţi să împiedice întronizarea şefului Bisericii Ortodoxe sârbe (SPC) în Muntenegru, a relatat televiziunea publică (RTCG), transmite AFP.

Forţele speciale au folosit gaze lacrimogene asupra manifestanţilor adunaţi în piaţa centrală a orăşelului, la circa o sută de metri de o mănăstire din secolul al XV-lea, sediu al SPC din Muntenegru, unde urmează să se desfăşoare în cursul dimineţii întronizarea episcopului Joanikije, potrivit imaginilor difuzate de RTCG.

Câteva mii de muntenegreni, care se opun întronizării lui Joanikije în mănăstirea din Cetinje, oraş considerat un simbol al statului muntenegrean, au început să sosească de sâmbătă în această localitate din sudul ţării balcanice.

Anunţul desfăşurării acestei întronizări în mănăstirea din vechiul oraş regal a provocat în ultimele zile tensiuni puternice în Muntenegru, unde puterea a trecut la sfârşitul lui 2020 în mâinile unui guvern considerat apropiat SPC, al cărei sediu se află la Belgrad.

 Opozanţii, susţinuţi de formaţiunea politică a preşedintelui muntenegrean Milo Djukanovic (DPS), înlăturată de la putere în urmă cu un an, au ridicat sâmbătă baricade pentru a bloca accesul maşinilor în Cetinje şi au aprins focuri pentru a se încălzi, a relatat un corespondent al AFP.

Ei sunt hotărâţi să împiedice accesul către mănăstire al demnitarilor SPC, între care se află şi patriarhul Porfirije, sosit sâmbătă la Podgoriţa, şi care ar urma să celebreze întronizarea episcopului Joanikije.

Joanikije îl succede pe arhiepiscopul Amfilohije, care a murit în 2020 din cauza Covid-19, după ce a condus SPC în Muntenegru timp de treizeci de ani. 

Muntenegrul, ţară cu 620.000 de locuitori, a ieşit din uniunea cu Serbia în 2006, după aproape 90 de ani de viaţă comună dar are relaţii complexe ţara vecină,  dar biserica sa nu a obţinut autonomie şi a rămas sub conducerea Bisericii Ortodoxe Sârbe. 

O treime din cei 620.000 de locuitori se identifică sârbi, iar unii naţionalişti neagă Muntenegrului o identitate separată. SPC este religia dominantă în ţară dar adversarii săi o acuză că serveşte intereselor Belgradului.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite