Video Momentul în care un avion rus de luptă doboară propria dronă, un model experimental rar, deasupra Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bloggeri militari ruși și ucraineni au postat înregistrări video ce surprind un avion de luptă rus Su-57 doborând propria dronă experimentală model UCAV S-70 „Ohotnik” (Vânător), sâmbătă, relatează Kyiv Post.

Rusia ar fi doborât propria dronă experimentală deasupra Ucrainei FOTO Kyiv Post
Rusia ar fi doborât propria dronă experimentală deasupra Ucrainei FOTO Kyiv Post

Imaginile, postate atât pe conturile pro-Moscova, cât și pro-Kiev, arată cum drona este doborâtă în zona Konstantinovka, în regiunea Donețk.

Dona a fost proiectată pentru a însoți avionul de luptă SU-57 (generația a cincea), dar poate opera și independent, pentru a efectua misiuni de recunoaștere și lansa atacuri de precizie.

Cu o greutate la decolare de circa 20 de tone, „Ohotnik” este probabil cea mai mare dronă din lume având 14 metri lungime și o anvergură a aripilor de aproape 20 de metri.

Este considerată un model experimental, primul prototip fiind finalizat în 2018. În acest an, ar fi fost create încă două exemplare.

Drona ar fi echipată cu senzori de ultimă generație și ar avea capacitatea de a transporta o sarcină utilă de aproximativ 2,8 tone.

Vânătorul ar fi alimentat cu versiune modificată a motorului cu reacție AL-41F al avionului Su-57, oferindu-i o rază operațională de 6.000 de kilometri. În ciuda dimensiunilor sale considerabile, ar integra diverse tehnologii stealth, precum materiale compozite și protecții speciale, capabile să-i reducă apreciabil semnătura radar.

Inițial, s-a crezut că aparatul a fost doborât de ucraineni sau ca urmare a unui incident de „foc prietenesc”. O analiză atentă a înregistrărilor video sugerează însă ceva diferit.

Începutul filmării arată urmele lăsate de dronă și avionul Su-57 în timp ce zboară unul în spatele celuilalt, drona fiind în frunte. După câteva secunde, apare o explozie. Avionul a lansat probabil o rachetă R-74M2 cu rază scurtă de acțiune, lovind și doborând drona, după care e văzut îndepărtându-se, scrie Kyiv Post.

Autoritățile ruse nu au emis încă o declarație oficială cu privire la incident sau ceea ce a dus la acesta. În lipsa unor clarificări oficiale, bloggerii militar au început să se lanseze în speculații. Astfel, drona experimentală ar fi  început să funcționeze defectuos, ceea ce a stârnit îngrijorarea că tehnologia ar putea cădea în mâinile Kievului, mai ales ținând cont de faptul că că zonele din apropiere erau controlate de forțele ucrainene.

Drona a lovit și a distrus o casă, fapt confirmat de imaginile epavei care au apărut ulterior online.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite