Misiune de succes a Brigăzii Azov pe frontul de est. Forțele ucrainene îi elimină pe ruși cu „cea mai periculoasă armă” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brigada ucraineană Azov a împins trupele ruse de pe pozițiile acestora din pădurea Serebrianski din regiunea Lugansk, reușind să avanseze un kilometru, a anunțat luni unitatea militară, citată de The Kyiv Independent.

Forțele ruse încearcă de mult timp să preia controlul asupra pădurii Serebrianski, considerată poarta de intrare în orașul devastat Lîman, un nod feroviar important.

Trupele ucrainene au eliberat acest oraș la o zi după ce Rusia a anunțat, la 30 septembrie 2022, că îl anexează împreună cu cele patru regiuni ucrainene ocupate doar parțial (Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson).

Într-un mesaj transmis duminică pe Telegram, batalionul Azov a anunțat că, alături de Brigada Operațională „Burevi” din cadrul Gărzii Naționale a Ucrainei, trupele sale au înaintat un kilometru, adăugând că mai multe câștiguri teritoriale au fost înregistrate de-a lungul unui front întins pe kilometri.

Sâmbătă, comandantul adjunct al unității Azov, Sviatoslav Palamar, anunța că luptătorii brigăzii au împins forțele rusești de pe mai multe poziții din pădurea Serebrianski, în apropiere de orașul Kreminna din regiunea Lugansk, controlat de Moscova.

Sâmbătă, proiectul ucrainean Deep State, care urmărește pozițiile rusești și ucrainene de-a lungul liniei frontului, a transmis că forțele rusești s-au retras în jurul pădurii Serebrianski și în apropiere de Klișciivka, o așezare contestată la sud-vest de orașul Bahmut deținut de ruși.

Brigada Azov a Ucrainei luptă în zonă din toamna anului 2023.

Brigada Azov a luat naștere din Regimentul de voluntari Azov, cu rădăcini în ideologia de extremă dreapta și ultranaționalistă.

Membrii actuali ai brigăzii resping aceste legături, distanțându-se de reputația batalionului de la izbucnirea războiului pe scară largă în Ucraina, în februarie 2022. Brigada face acum parte din Garda Națională a Ucrainei și este considerată una dintre cele mai eficiente forțe de luptă.

Brigada Azov a declarat duminică că trupele sale, împreună cu o altă brigadă din cadrul Gărzii Naționale, au „avansat” aproape doi kilometri de-a lungul liniei frontului în cadrul unei operațiuni începută în aprilie, care nu fusese confirmată anterior.

Duminică, Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au atacat trupele ucrainene, inclusiv Brigada Azov, în mai multe zone din estul țării, precum un sat la sud-vest de Kreminna.

Proiectul Deep State a mai spus sâmbătă că trupele rusești au avansat la sud de Pădurea Serebrianski, inclusiv la est de orașul strategic Pokrovsk din Donețk. Această secțiune a liniei frontului, la vest de orașul Avdiivka, controlat de Rusia, a fost locul celor mai aprige confruntări din ultimele luni.

Luni, într-un comentariu pentru The Kyiv Independent, brigada a afirmat că nu poate detalia în acest moment alte rezultate ale misiunii, pentru a nu periclita „siguranța și succesul operațiunilor”.

Aceste informații vin la câteva zile după ce comandantul adjunct al unității Azov, Sviatoslav Palamar, s-a plâns într-o postare pe Facebook că relatările presei, potrivit cărora trupele ruse își părăsesc pozițiile din pădurea Serebrianski, au omis să atribuie brigăzii Azov meritul de a-i fi alungat pe ruși.

Făcând apel la jurnaliști să „scrie cu onestitate”, Palamar a sugerat că presa în mod deliberat nu a dat menționat brigada, în pofida faptului că aceasta „a eliminat (trupele ruse, n.r.) în fiecare zi, în fiecare oră, vreme de luni de zile”.

În altă ordine de idei, brigada Azov a publicat, totodată, o înregistrare video pe YouTube care arată activitatea soldaților în timp ce mânuiesc ceea ce ei descriu drept „cea mai periculoasă armă”, și anume un tun SPG-9.

SPG-9 este un tun fără recul, de calibrul 73 de milimetri, montat pe un trepied și operat de un echipaj format din două persoane.

Tunul trage cu proiectile care sunt eficiente împotriva vehiculelor blindate și sunt absolut devastatoare împotriva țintelor umane.

„Indiferent pe cine întrebi, aceasta este cea mai periculoasă armă”, afirmă unul dintre soldații din batalionul Azov, în înregistrare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite