Ministrul britanic al Apărării, demis în urma unor scurgeri de informaţii dintr-o şedinţă a Consiliului Naţional de Securitate, în legătură cu Huawei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gavin Williamson Foto EPA EFE
Gavin Williamson Foto EPA EFE

Gavin Williamson a fost demis miercuri din funcţia de ministru al Apărării, în urma unei anchete privind o scurgere de informaţii despre discuţiile avute în timpul unei şedinţe a Consiliului Naţional de Securitate al Marii Britanii, informează BBC.

Potrivit unui comunicat al Guvernului de la Londra, premierul Theresa May şi-a pierdut încrederea în capacitatea lui Williamson de a ocupa funcţia de ministru al Apărării. El va fi înlocuit de Penny Mordaunt.

„Decizia premierului se bazează pe comportamentul lui Gavin Williamson în cazul investigaţiei privind dezvăluirea neautorizată a unor informaţii din cadrul unei întâlniri a Consiliului Naţional de Securitate. Premierul le mulţumeşte tuturor membrilor Consiliului pentru cooperare şi consideră subiectul încheiat”, mai scrie în comunicatul citat de CNN.

Ancheta la care face referire comunicatul Guvernului londonez a început după ce Daily Telegraph a relatat că Marea Britanie ar urma să ofere companiei chineze Huawei acces la o parte din reţeaua 5G a ţării, în contextul unor avertismente privind securitatea lansate de mai mulţi miniştri britanici. Avertismente privind riscul de securitate au fost transmise şi de Statele Unite. 

Scopul anchetei a fost de a descoperi modul în care presa a obţinut informaţiile confidenţiale privind implicarea Huawei.

Williamson, cel care a ocupat funcţia de ministru din 2017, neagă că el ar fi sursa scurgerii de informaţii.

Consiliul de Securitate Naţională este format din miniştri importanţi, iar întâlnirile săptămânale sunt conduse de premier. Alţi miniştri, oficiali şi figuri importante sunt invitate când este nevoie, scrie News.ro.

În aceste întâlniri, serviciile secrete – GCHQ, MI6, MI5 – pot oferi informaţii preţioase miniştrilor.

Nu a existat până în acest moment o confirmare oficială privind rolul pe care l-ar putea juca Huawei în viitoarea reţea 5G din Marea Britanie

Compania chineză a negat zvonurile potrivit cărora ar fi controlată de guvernul de la Beijing şi a subliniat că nu exista riscuri de spionaj.

Londra a anunţat că a anunţat că o decizie în privinţa contractelor pentru tehnologia 5G va fi luată la sfârşitul primăverii.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite