Mii de persoane, printre care soldaţi şi diplomaţi, au participat la un marş pro-LGBTQ+ la Kiev VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Mii de ucraineni, inclusiv soldaţi, au mărşăluit paşnic la Kiev duminică ­într-o paradă pro-LGBTQ+ la care s-au alăturat şi diplomaţi străini, relatează Reuters.

Aproximativ 7.000 de persoane au participat la Marşul Egalităţii din acest an de la Kiev, comparativ cu 8.000 în 2019. Anul trecut, Marşul Egalităţii a fost anulat din cauza pandemiei de COVID-19.

Acest eveniment are loc anual de un deceniu încoace la Kiev în ciuda opoziţiei grupurilor religioase şi naţionaliste.

Homofobia este pe larg răspândită în Ucraina, notează Reuters. Potrivit unui sondaj al grupului sociologic „Rating” publicat în august, 47% dintre respondenţi au o părere negativă asupra comunităţii LGBTQ+.

„Este atât de minunat să fiu pe stradă alături de prietenii şi colegii mei @UKinUkraine care susţin grupurile LGBTQ din Ucraina”, a scris pe Twitter ambasadoarea Regatului Unit la Kiev Melinda Simmons.

Ea a postat o fotografie în care apare înconjurată de zeci de tineri zâmbitori sub steaguri curcubeu.

Anastasia, o veterană a războiului cu separatiştii pro-ruşi din Donbas sprijiniţi de Rusia, a spus că armata ucraineană are probleme cu egalitatea în drepturi.

„Regulamentele serviciului militar nu permit dezvăluirea adevăratei feţe. Este a doua oară când venim la Pride pentru a spune deschis că în armată şi în alte organizaţii care nu sunt asociate de obicei cu mişcarea LGBT există şi oameni LGBT”, a declarat ea pentru Reuters.

În 2015, Parlamentul ucrainean a adoptat o lege care interzice discriminarea la locul de muncă. Totuşi, Ucraina nu permite căsătoria între persoane de acelaşi sex sau adoptarea copiilor de către cuplurile homosexuale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite