Mesajul “Urbi et orbi”: Papa Francisc s-a rugat pentru pace în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suveranul Pontif le-a cerut, duminică, Siriei şi Ucrainei să găsească “îndrăzneala de a negocia pacea, aşteptată de prea mult timp”.

În mesajul Urbi et orbi, rostit duminică în Piaţa Sf. Petru, în peste 60 de limbi, în faţa a sute de mii de credincioşi, Papa Francisc s-a rugat pentru pace în Ucraina. 

“Te rugăm, Doamne, să luminezi şi să inspiri iniţiative de pacificare în Ucraina, pentru ca toate părţile interesate, susţinute de către comunitatea internaţională, să depună toate eforturile pentru a împiedica violenţa să construiască, într-un spirit de unitate şi dialog, viitorul ţării”, a spus Papa Francisc.

El a subliniat că părţile aflate în conflict trebuie “să înceteze să utilizeze forţa pentru a semăna moartea, mai ales în rândul populaţiei fără apărare” şi să permită accesul oamenilor la ajutoare umanitare.

Rugăciunea Papei a fost rostită la doar câteva ore de la incidentul din Slaviansk, în urma căruia patru persoane au murit.

Sâmbătă, în timpul slujbei de Înviere, zeci de mii de catolici au ascultat lecturi din Vechiul şi Noul Testament.

Jorge Bergoglio i-a îndemnat astfel pe cei prezenţi să devină „martorii” Învierii Domnului, deoarece această sărbătoare nu reprezintă o simplă comemorare, ci „o întoarcere la lumina lui Iisus”.

„Nu este un pas înapoi. Nu este o nostalgie. Este revenirea la prima dragoste, pentru a primi lumina lui Iisus care a aprins lumea şi pentru a o duce tuturor până la capătul Pământului”, a spus Papa Francisc.

Pentru credincioşii catolici, ritualul slujbei Învierii a debutat în atriumul Bazilicii Sfântul Petru cu binecuvântarea luminii şi cu pregătirea lumânărilor de Paşte. Ulterior, s-a putut auzi cântarea Exsultet dedicata exclusiv Sărbătorii Pascale.

În Vinerea Mare, Papa Francisc s-a rugat pentru victimele exploatărilor economice, denunţând totodată precaritatea, şomajul, corupţia, speculaţiile financiare, precum şi sinuciderile din cauza crizei economice.


Citeşte şi:

Cum se vede strălucitoarea ascensiune a Papei Francisc din chilia lui Benedict

Numele său este încă Benedict, la 15 luni după ce a renunţat la scaunul de la Vatican. Zilele acestea, este un autoclaustrato, veştmintele îi sunt încă albe şi locuieşte la Mater Ecclesiae, o mânăstire care se află nu departe de căminul succesorului său, Francisc.

Crucificarea lui Isus Hristos, marcată prin procesiuni la Roma şi în diferite colţuri ale lumii

Mii de credincioşi ortodocşi şi catolici din întreaga lume au participat în Vinerea Mare la procesiunile care au refăcut drumul lui Isus Hristos de la judecată şi până la răstignire.

Papa Francisc a cerut „iertare“ pentru abuzurile preoţilor pedofili

Papa Francisc a cerut "iertare", vineri, în numele Bisericii Catolice, pentru "traumele" provocate de preoţii pedofili, anunţă Vaticanul, citat de AFP.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri