Merkel se luptă cu Putin pentru Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul ungar Viktor Orban se pregăteşte de două săptămâni de echilibristică diplomatică primindu-i, succesiv, pe cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus, scrie AFP.

Ungaria este de mai mulţi ani copilul-problemă al UE. Premierul Viktor Orban, venit la putere în primăvara anului 2010 cu o majoritate parlamentară de două treimi în spate, a transformat ţara din temelii, nesocotind adesea valori fundamentale ale UE. De atunci, relaţiile Ungariei cu UE şi cu ţări membre ale acesteia s-au răcit continuu. 

Şi relaţiile Ungariei cu Germania - principalul său partener economic, multă vreme şi principal partener politic - au avut de suferit. Luni, Angela Merkel se întâlneşte pentru prima dată la Budapesta cu premierul Viktor Orban. Nu va fi o vizită normală, fiindcă premierul ungar şi-a aţintit privirile spre răsărit. Este prima vizită în capitala Ungariei, a cancelarului german de la venirea la putere a lui Orban. Vizita este una surpriză, având în vedere că Merkel s-a eschivat anul trecut să participe la sărbătorirea a 25 de ani de la prăbuşirea cortinei de fier, deşi Budapesta insistase masiv asupra acestei participări. notează DW.. 

Şefa executivului german, va sta doar cinci ore la Budapesta , dar  se va întâlni cu premierul ungar în cadrul unui dineu de lucru. În plus, va avea întrevederi cu şeful statului ungar, Janos Ader, cu reprezentanţi ai comunităţii evreieşti şi cu studenţi. Potrivit unui comunicat succint al Oficiului Federal pentru Relaţii cu Presa, Merkel şi Orban vor discuta „teme bilaterale şi europene, vor analiza evoluţii actuale din Ungaria şi situaţia din Ucraina“.

„Vizita lui Merkel la Budapesta este un fel de test“, spune fostul diplomat ungar Attila Ara-Kovacs. „Merkel vrea să sondeze cât de departe este dispus Orban să meargă şi să vadă dacă-l mai poate ţine în frâu“. În context, nu este vorba numai de sancţiunile, foarte controversate în interiorul UE, ci de politica generală a Ungariei de „deschidere spre răsărit“.

La numai două săptămâni după vizita lui Merkel, pe 17 februarie, în Ungaria este aşteptat preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Vizita va fi consacrată mai ales politicii energetice a Ungariei, după cum a declarat purtătorul de cuvânt guvernamental Zoltan Kovacs.

Putin va încerca - să îndepărteze Ungaria de partenerii săi euroatlantici, consideră sociologul ungar Pal Tamas, expert în relaţiile ruso-ungare. „Conform filozofiei statului rus, Orban se aseamănă cu Iona din Biblie, care a fost înghiţit de balenă (în cazul nostru UE), şi care acum dă semne din burta acestuia. Dat fiind că în burta balenei se află şi numeroşi alţi mărunţi, semnele pe care le dă Orban i-ar putea încuraja şi pe ei să îi urmeze exemplul. Asta ar fi ceva pe placul lui Putin“, a declarat el.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite