Merkel anunţă că-l susţine pe Macron şi apreciază că va fi un preşedinte „puternic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA
FOTO EPA

Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat vineri susţinerea faţă de Emmanuel Macron, apreciind că va fi un preşedinte ”puternic”, relatează Reuters.

„Nu am cea mai mică îndoială că (Emmanuel) Macron, dacă va fi ales, ceea ce doresc, va fi un preşedinte puternic”, declară şefa Guvernului german într-un interviu acordat grupului de presă RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) care urmează să fie publicat sâmbătă.

Răspunzând unei întrebări în acest sens, cancelarul apreciază ”perfect ridicol” să te gândeşti că fostul ministru al Economiei, pe care l-a primit la jumătatea lui martie la Berlin, ar putea să fie perceput ca un ”caniş al Germaniei”.

Într-un inerviu acordat vineri Reuters, secreatrul său de stat însărcinat cu Afaceri Europene, social-democratul Michael Roth, a avertizat împotriva riscului unei susţineri prea apăsate a Berlinului faţă de Emmanuel Macron.

„Nu trebuie să dăm impresia că elitele germane sunt în favoarea unui candidat la preşedinţie care corespunde în principal intereselor Germaniei”, a spus el.

Angela Merkel consideră, de asemenea, că aşa cum luptă ea pentru interesele germane, Macron va lupta la fel pentru interesele franceze, în cazul în care va fi ales în fotoliul de la Palatul Elysée. Însă, în interesul ambelor ţări, continuă ea, cuplul franco-german şi Uniunea Europeană sunt indispendabile.

Cancelarul, care candidează pentru al patrulea mandat în alegerile legislative de la 24 septembrie, refuză să se pronunţe în legătură cu felul cum vor arăta relaţiile dintre Berlin şi Paris în cazul alegerii lui Macron.

„Vom vedea. Nu pot să prezic care vor fi discuţiile noastre viitoare cu viitorul preşedinte francez”, a spus ea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite