Marş la Barcelona pentru independenţa Cataloniei: „vrem să fim un nou stat european“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Demonstranţii din regiune au cerut independenţa totală sau mai multă autonomie şi au participat la un marş sub sloganul „Catalonia, un nou stat european“ FOTO Reuters
Demonstranţii din regiune au cerut independenţa totală sau mai multă autonomie şi au participat la un marş sub sloganul „Catalonia, un nou stat european“ FOTO Reuters

Aproximativ un milion şi jumătate de oameni au luat parte la un marş anual ţinut în Barcelona, pentru a cere independenţa provinciei Catalonia.

Zeci de mii de oameni au intrat în oraş cântând imnul regiunii, fluturând steagul de independenţă şi afişând pancarte pe care scria „Catalonia, un nou stat european“. Marşul de anul acesta s-a dorit a fi cel mai mare de până acum şi să reprezinte şi un protest împotriva legilor privind taxele guvernului spaniol.

Catalonia vrea ca Madridul să-şi revizuiască legile privind taxele şi să vină cu un plan de salvare din situaţia financiară dificilă.

Datorită numărului mare de manifestanţi veniţi la adunare, organizatorii au fost nevoiţi să schimbe ruta marşului.

„Toate steagurile pe care pot să le văd sunt pentru independenţa Cataloniei, adică au o stea  în mijlocul unui triunghi. Toata lumea poartă aceste steaguri. N-am văzut în viaţa mea atâtea steaguri de independenţă“, a declarat pentru BBC Alfred Bosch, un parlamentar din Catalonia.

Este o lovitură pentru Guvern. Oameni ca mine au venit de peste tot, nu cred că se aşteaptau la ceva de o asemenea amploare“, a declarat un participant la marş.

Autonomia Cataloniei a fost votată şi aprobată în 2005 de Parlamentul catalan, însă Curtea Constituţionala din Spania a refuzat să recunoască provincia ca pe un stat de sine stătator.

Vrem să fim o ţară separată în interiorul Europei şi toţi banii să rămână aici. Avem propria noastră limbă, avem propria noastră cultură, asa ca ne-am săturat“, a declarat unul dintre protestatari.

Autonomie fiscală

Criza economică din Spania, care a lăsat un om din patru fără loc de muncă, a accentuat dorinţa Cataloniei de a obţine independenţa fiscală faţă de Spania, dar şi autonomie politică.

Cea mai bogată regiune a Spaniei, Catalonia reprezintă o cincime din economia Spaniei şi vrea să îşi colecteze singură taxele şi să le cheltuiască.

Luna trecută, Catalonia a cerut un ajutor financiar în valoare de cinci miliarde de euro de la Spania, pe motiv că aceasta este suma pe care o datorează guvernul cetăţenilor din regiune, pentru taxele plătite în plus.

Catalonia, care întâmpină dificultăţi de finanţare, la fel ca numeroase alte regiuni ale ţării, a dat asigurări că solicită acest ajutor „fără a accepta condiţii politice“ în schimb, în condiţiile în care regiunea depune eforturi acerbe pentru a-şi menţine statutul autonom.

Reprezentanţii regiunii susţin că populaţia Cataloniei plăteşte Madridului un nivel de taxe disproporţionat în raport cu fondurile pe care le primeşte. Potrivit economiştilor, taxele plătite de catalani către guvernul central depăşesc cu 12 miliarde de euro suma pe care o primesc pentru educaţie şi sănătate.

Prim-ministrul Spaniei, Mariano Rajoy, spune că independenţa fiscală a Cataloniei nu ar reprezenta nimic în lupta ţării împotriva colapsului economic.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite