Marea Britanie interzice guvernelor străine să dețină ziare și reviste din Regatul Unit. Ce stat arab vrea să cumpere Daily Telegraph

0
Publicat:

Guvernul britanic va interzice deținerea ziarelor și revistelor de către guverne străine, a anunțat executivul de la Londra.

Preluarea Daily Telegraph de către Redbird IMI duce la schimbarea legislației
Preluarea Daily Telegraph de către Redbird IMI duce la schimbarea legislației FOTO captură Internet

Această decizie vine în urma criticilor la adresa unei propuneri de preluare a ziarului Daily Telegraph și a revistei Spectator de către firma de investiții RedBird IMI, susținută de Emiratele Arabe Unite.

Guvernul a declarat că legislația propusă va "oferi protecții suplimentare pentru o presă liberă".

Un purtător de cuvânt al grupului finanțat de Emiratele Arabe Unite a declarat că sunt "extrem de dezamăgiți de decizie".

Partidul Laburist a indicat că va susține schimbarea, care va fi introdusă sub forma unui amendament la o nouă lege ce va fi dezbătută săptămâna viitoare.

Noua lege a fost anunțată în Camera Lorzilor, de Lord Parkinson of Whitley Bay care a spus că actul va "exclude fuziunile ziarelor și revistelor de știri periodice care implică deținerea, influența sau controlul de către state străine".

Guvernul va propune un amendament la proiectul de lege privind piețele digitale, concurența și consumatorii - care va avea a treia lectură săptămâna viitoare - pentru a bloca astfel de tranzacții, a adăugat el.

Lordul Parkinson a confirmat, de asemenea, că interdicția de preluare nu se va aplica difuzorilor.

RedBird IMI, controlată de viceprim-ministrul Emiratelor Arabe Unite

Această decizie vine în contextul în care fondul de investiții RedBird IMI își continuă eforturile de a prelua titlurile de ziare Daily și Sunday Telegraph și revista de actualități Spectator, după ce a plătit datoriile fostului proprietar.

Sheikh Mansour, vice-premierul Emiratelor Arabe Unite
Sheikh Mansour, vice-premierul Emiratelor Arabe Unite FOTO Wikipedia

Fondul este deținut în proporție de 75% de Sheikh Mansour, care este viceprim-ministru și vicepreședinte al EAU, și este cunoscut în Marea Britanie pentru transformarea clubului de fotbal Manchester City.

Legea ar putea fi aplicată preluării Telegraph Media Group dacă ar fi adoptată rapid, a sugerat Lord Parkinson.

Dar surse apropiate de subiect au spus pentru BBC că oferta pare să eșueze, în contextul unei opoziții politice crescânde.

Anunțul de miercuri ridică întrebări serioase cu privire la posibilitatea reluării preluării de către RedBird IMI.

Într-o declarație, un purtător de cuvânt al companiei a spus că ei "rămân angajați" în a investi în media globală, adăugând: "Vom evalua acum următorii pași, cu interesele comerciale continuând să fie singura prioritate."

"Până acum, Redbird IMI a făcut șase investiții în Marea Britanie și SUA, și am crezut că mediul media al Marii Britanii este demn de o investiție suplimentară”, a mai spus acesta.

"La fel ca în fiecare dintre afacerile noastre, am fost clari că achiziționarea Telegraph și Spectator a fost o inițiativă complet comercială", a continuat purtătorul de cuvânt.

Alți ofertanți pentru sunt miliardarul de pe Wall Street, Sir Paul Marshall, care deține GB News, proprietarii Daily Mail, DMGT, și News UK al lui Rupert Murdoch.

Andrew Neil - președintele revistei Spectator și un puternic critic la adresa preluării propuse - a spus că intervenția guvernului miercuri înseamnă că oferta UAE "pare acum moartă".

Lordul Moore of Etchingham, fost redactor șef al Daily Telegraph, a spus că ar fi trebuit să existe "o astfel de regulă de la început" pentru a oferi "claritate" asupra preluărilor propuse.

Baroana Stowell, președintele Comitetului pentru comunicații și digital și fost ministru conservator, a condus apelurile transpartinice pentru a împiedica puterile străine să achiziționeze organizațiile media britanice.

Ea le-a spus colegilor: "Nu putem ignora că încrederea publică în știri, Parlament și clasa politică a scăzut semnificativ în ultimii ani.”

"Permițând guvernelor străine să dețină o parte atât de critică și sensibilă a națiunii noastre ar afecta încrederea publică în noi toți și mai mult dacă s-ar permite să se întâmple", a mai spus aceasta.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite