Majoritatea suedezilor îşi doresc ca ţara lor să adere la NATO

0
0
Stockholm - arhiva foto
Stockholm - arhiva foto

Războiul izbucnit în Ucraina i-a determinat pe suedezi să-şi reconsidere poziţia faţă de aderarea ţării la NATO. Astfel, sondajele de opinie indică modificări importante în interval de numai o săptămână.

Un sondaj de opinie publicat joi, 21 aprilie, relevă faptul că majoritatea suedezilor doresc ca ţara lor să adere la NATO.

Pe fondul creşterii aceste opţiuni, partidul de guvernământ se pregăteşte pentru o dezbatere privind o posibilă renunţare la politica de nealiniere militară dusă până în prezent de Suedia, arată Digi24.

51% dintre suedezii care au răspuns sunt în favoarea aderării la NATO, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Institutul Novus, în timp ce numai 45% aveau această opinie în urmă cu o săptămână.

Sondaje recente realizate de alte institute au indicat, de asemenea, că majoritatea suedezilor doresc ca ţara lor să se alăture alianţei militare, o schimbare în opinia publică cauzată de invadarea Ucrainei de către Rusia. Dar acum opinia publică este influenţată şi de dezbaterea în curs privind o aderare la NATO în Finlanda, unde parlamentul a început miercuri să discute această problemă, a indicat Institutul Novus.

Guvernul finlandez a înmânat săptămâna trecută parlamentarilor o „cartă albă'' care subliniază că numai o aderare la NATO poate beneficia de „umbrela'' articolului său 5 de apărare colectivă.

Rusia a avertizat Suedia şi Finlanda atât public, cât şi prin canale diplomatice bilaterale, cu privire la consecinţele aderării la NATO, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor de Externe, Maria Zaharova pentru postul de televiziune rus Russia-24

„Nu vor avea de ce să fie surprinşi (n.r. Suedia şi Finlanda), au fost informaţi despre tot, la ce va duce”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor de Externe, Maria Zaharova, relatează BBC.

„Am emis toate avertismentele noastre atât public, cât şi prin canale bilaterale”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor de Externe, Maria Zaharova pentru postul de televiziune rus Russia-24.

Vă recomandăm şi: 

Rusia, nou avertisment către Suedia şi Finlanda cu privire la aderarea la NATO

26 de persoane au fost arestate în urma violenţelor din Suedia, după ce extremiştii de dreapta au ars Coranul

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite